Bαδίζοντας προς το τέλος του έτους, ο απολογισμός του 2022 μαρτυρά πως ήταν μια «δύσκολη» χρονιά για τις αγορές συναλλάγματος. Σε ορισμένες χώρες, ο συνδυασμός γεωπολιτικών πιέσεων και σφαλμάτων των κεντρικών τραπεζών ώθησε τα νομίσματα σε ένα «σπιράλ θανάτου».
Το ισχυρό δολάριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν προς το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» εν μέσω του κατακλυσμού γεωπολιτικών και μακροοικονομικών κραδασμών, έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα του, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και οι χώρες με κεντρικές τράπεζες που έχουν αυξήσει αποφασιστικά τα επιτόκια τα πηγαίνουν γενικά καλύτερα.
Γκάνα
Ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δημοσιεύει σταθερά μία λίστα με τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση για το έτος, και το cedi της Γκάνας βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή.
Το cedi σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την προηγούμενη Τετάρτη, «αγγίζοντας» προς στιγμή το όριο των 14,24 προτού ανακάμψει ελαφρώς. Στην αρχή του έτους διαπραγματευόταν για κάτι περισσότερο από 6 cedi ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που σημαίνει ότι το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 132% έναντι του νομίσματος της χώρας της Δυτικής Αφρικής.
Τα οικονομικά προβλήματα της Γκάνας περιλαμβάνουν το αυξανόμενο κόστος ζωής και το μη βιώσιμο βάρος του χρέους που ανάγκασαν την κυβέρνηση να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, μια κίνηση που συμφωνήθηκε ομόφωνα τόσο από τα κυβερνώντα κόμματα όσο και από την αντιπολίτευση.
Ζιμπάμπουε και Κούβα
Ωστόσο, η πτώση του cedi το καθιστά μόλις το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το πέσο της Κούβας, το οποίο υποχωρεί κατά 56,36% έναντι του δολαρίου, πίσω μόνο από το δολάριο της Ζιμπάμπουε, το οποίο έχει χάσει ένα εκπληκτικό 76,74% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο. Τόσο η Ζιμπάμπουε όσο και η Κούβα υποφέρουν από εντυπωσιακά επίπεδα πληθωρισμού.
Ο Χάνκε είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το «σπιράλ του οικονομικού θανάτου της Ζιμπάμπουε συνεχίζει να περιστρέφεται». Η εθνική στατιστική υπηρεσία ZimStat ανέφερε ότι ο πληθωρισμός της χώρας έφτασε στο 268% ετησίως τον Οκτώβριο, αλλά οι εκτιμήσεις του ίδιου του Χάνκε τον τοποθετούν στο 417%.
Παρόμοια με την Γκάνα, οι αρχές στη Ζιμπάμπουε προσπάθησαν να στηρίξουν το τοπικό νόμισμα και να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό καταπολεμώντας τις πληρωμές σε δολάρια της Ζιμπάμπουε.
Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί επίσης κεντρικό πρόβλημα στην Κούβα, με το μοντέλο του Χάνκε να τοποθετεί τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στο 166%.
Αίγυπτος
Η αιγυπτιακή λίρα την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, διολισθαίνοντας στα 24,42, «μπαίνοντας» στη λίστα του Χάνκε με τα 10 νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις του 2022.
Η Fitch Ratings μείωσε πρόσφατα το πιστωτικό outlook της χώρας σε αρνητικό, την ίδια στιγμή που τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αιγύπτου «πέσει» σε λιγότερο από 32 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο από 35 δισ. δολάρια τον Μάρτιο.
Η Fitch τόνισε ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης της Αιγύπτου επιδεινώνονται από 6 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους που λήγει το επόμενο έτος και άλλα 9 δισ. δολάρια το 2024.
Άλλα νομίσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η ρουπία της Σρι Λάνκα, το μπολιβάρ Βενεζουέλας, το λεόνε της Σιέρα Λεόνε, το κιάτ της Μιανμάρ, το κιπ του Λάος και το ουκρανικό γρίβνα.