Με ρύθμιση του ΥΠΕΝ, θεσπίζονται οι δημοπρασίες με τις οποίες οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης θα αναλάβουν μεγάλο μέρος του στόχου για μείωση της κατανάλωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στην τροπολογία του υπουργείου για την ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών, η οποία υπερψηφίστηκε χθες, ενώ προβλέπει τη σύσταση της «Υπηρεσίας Μείωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας», για την αποζημίωση των βιομηχανικών καταναλωτών που θα περιορίζουν τα φορτία τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο «κόφτης» 5% προβλέπεται σε πρόσφατο ευρωπαϊκό Κανονισμό, με σκοπό τη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης είναι υποχρεωτική, προφανώς για όλα τα κράτη-μέλη, και θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Στην περίπτωση της χώρας μας, έχει «κλειδώσει» ότι οι ώρες αιχμής θα είναι το διάστημα 18:00-21:00 του 24ωρου, συμπεριλαμβάνοντας και τα σαββατοκύριακα. Επίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει διενεργήσει ο ΑΔΜΗΕ, η μείωση του 5% «μεταφράζεται» στη χώρα μας σε περικοπή της κατανάλωσης κατά 300 MWh ανά ώρα αιχμής.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, «όχημα» για την επίτευξη του 5% θα αποτελέσουν οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης, με δεδομένο εξάλλου ότι στη χαμηλή τάση δεν υπάρχουν «έξυπνοι» μετρητές σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί ο όποιος περιορισμός στη ζήτησή τους. Έτσι, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη μείωση, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων Νοεμβρίου, να προχωρά σε σύσταση προς τους οικιακούς καταναλωτές για αποφυγή χρήσης των ενεργοβόρων συσκευών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Εντός Δεκεμβρίου η πρώτη δημοπρασία
Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να διενεργηθεί εντός Δεκεμβρίου, καθώς παρόλο που με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ έγινε το πρώτο βήμα για τη διενέργεια των διαγωνισμών, απομένουν ακόμη αρκετές νομοθετικές-κανονιστικές εκκρεμότητες για τη διεξαγωγή της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας. Έτσι, θα πρέπει να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει κάθε λεπτομέρεια των δημοπρασιών, όπως τον τρόπο συμμετοχής και επιλογής των ενδιαφερομένων καθώς και τις υποχρεώσεις τους.
Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει στη συνέχεια να εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο Κανονισμός των δημοπρασιών, ώστε ο Διαχειριστής να προχωρήσει στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους και την εγγραφή τους στο σχετικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί. Έτσι, αμέσως μετά θα μπορεί ο Διαχειριστής να ανακοινώσει τον πρώτο διαγωνισμό.
«Σύμμαχος» η μείωση της κατανάλωσης στη χαμηλή τάση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στις δημοπρασίες οι καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης θα συμμετέχουν με διακριτά portfolios, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι διακριτή η διαδικασία για τις δύο κατηγορίες βιομηχανιών.
Επίσης, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν είτε απευθείας στις δημοπρασίες, είτε μέσω της ένταξής τους σε κάποιον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) Απόκρισης Ζήτησης. Όσον αφορά τις βιομηχανίες μέσης τάσης, θα υπάρχει κάποιο μίνιμουμ πλαφόν στο μέγεθός τους (πχ. με βάση τα φορτία τους) για απευθείας συμμετοχή.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην επίτευξη του «κόφτη» 5% αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, σε εθελοντική βάση. Κι αυτό γιατί, όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο ΔΕΔΔΗΕ σε ενημέρωσή του προς τη ΡΑΕ επισημαίνει πως στη χαμηλή-μέση τάση το φετινό έτος αναμένεται να «κλείσει» με μία πτώση της τάξης του 7-8%, συγκριτικά με το 2021.
Μάλιστα, ο Διαχειριστής εκτιμά ότι συγκριτικά με τα ήδη μειωμένα φετινά επίπεδα, το 2023 θα υπάρξει επιπλέον περικοπή σε σχέση με το 2022, η οποία θα ανέλθει στα επίπεδα του 5%.
Ικανοποίηση των προμηθευτών
Όσον αφορά τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων προμηθευτών, εταιρείες του κλάδου δηλώνουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι καταρχήν το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε τον συνυπολογισμό του πραγματικού κόστους προμήθειας, για τον καθορισμό τυχόν πλεονάζοντων κερδών. Όπως υπογραμμίζουν, είναι θετικό το γεγονός ότι στην περιγραφή του μηχανισμού φαίνεται πως στους υπολογισμούς θα ληφθούν υπόψη οι επισφάλειες από τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τα λειτουργικά κόστη, καθώς και απώλειες του δικτύου.
Ακόμη πιο σημαντικό θεωρούν ότι είναι από τα προς ανάκτηση ποσά θα αφαιρεθούν οι μηνιαίες πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging). Κι αυτό γιατί, με το μοντέλο λιανικής που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, όπου οι εταιρείες πρέπει να «θωρακισθούν» από το ενδεχόμενο η πρόβλεψή τους για τις τιμές του επόμενου μήνα να είναι πολύ μικρότερη από τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί τελικά η αγορά, έχει αυξήσει σημαντικά τα κόστη για hedging.
Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, είναι κρίσιμο να φανεί η βαρύτητα που θα έχει κάθε μία από τις παραπάνω παραμέτρους, στη φόρμουλα υπολογισμού των υπερεσόδων η οποία θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην οποία παραπέμπει η ρύθμιση. Επομένως, τελική εικόνα θα υπάρχει μόνον όταν εκδοθεί η ΚΥΑ.