Έναν «κουμπαρά» που επιχειρείται να γεμίσει από πολλές διαφορετικές πηγές για να διατεθεί όταν έρθει ο… χρόνος και όταν υπάρξει πιο μεγάλη «ορατότητα», διαμορφώνει το ΥΠΟΙΚ. Το ποσό του «κουμπαρά» αυτού σε έναν βαθμό θα αποτυπώνεται στο τελικό Σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Είναι συνάρτηση των υπερεσόδων που σχετίζονται με την ενεργειακή αγορά, της προσδοκίας υψηλότερης ανάπτυξης και της μεγαλύτερης εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων (από ότι είχε υπολογισθεί κατά το Προσχέδιο), αλλά και της αναμονής για μία – μερική – αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που θα μειώσει τις ανάγκες κρατικής παρέμβασης.
Στο πεδίο της ενεργειακής αγοράς, το πρώτο βήμα που προανήγγειλε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι η έλευση εντός των επόμενων ημερών των 373,55 εκατ. ευρώ από τη πρώτη φάση ανάκτησης υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (έως τον Ιούνιο). Επιπλέον, αναμένεται μέσα από τον νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί με εκκαθάριση ανά τρίμηνο (σ.σ. από τον Αύγουστο και μετά) να υπάρχουν επιπλέον έσοδα και φέτος και το 2023.
Επιπλέον, αναμένεται η οριστική απόφαση της ΕΕ για την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Ο λόγος για ένα μέτρο που θα τονώσει, όταν εφαρμοσθεί και ενταχθεί στον Προϋπολογισμό, τα έσοδα του 2023. Όλα αυτά παράλληλα με τον μηχανισμό ανάκτησης των παραγωγών που λειτουργεί ήδη τροφοδοτώντας το ταμείο μετάβασης και μέσω αυτού τις επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Το μαξιλάρι και η ελπίδα για αποκλιμάκωση κρίσης
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το «μαξιλάρι» του 1 δισ. ευρώ για το 2023 που στο προσχέδιο, υπολογίζεται να διατεθεί για δαπάνες που συνδέονται με το αυξημένο κόστος ρεύματος στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Με την εκτίμηση όμως πως αν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιο «ήπιες» από ότι είχε υπολογισθεί αλλά και αν το Δημόσιο συμμορφωθεί στο πεδίο της μείωσης της κατανάλωσης, τότε ένα μέρος τουλάχιστο από αυτό το ποσό θα περισσέψει για άλλες δαπάνες. Βεβαίως όλα αυτά τελούν και υπό την αίρεση πως ήδη η Επιτροπή έχει «σχέδιο Β» παράτασης των πακέτων για την ενεργειακή κρίση για όλο το 2023 στο οποίο υπολογίζει στην περίπτωση της Ελλάδας μία ανάγκη κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Στο πεδίο της ανάπτυξης, τα στοιχεία του 3ου τριμήνου για το ΑΕΠ θα είναι διαθέσιμα στις 7 Δεκεμβρίου. Έως τότε θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων που ξεπέρασαν και τον Οκτώβριο το στόχο, αλλά και πιο καλή εικόνα για την πορεία του τουρισμού. Διαμορφώνοντας μία εκτίμηση για την δυναμική της οικονομίας και το πρώτο διάστημα του 2023. Με τα στοιχεία πάντως που συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα όπως η πορεία του επιχειρηματικού τζίρου το 3ο τρίμηνο (άνοδος 42,8%) να διατηρούν την αισιοδοξία στην κυβέρνηση.
Προτεραιότητα στα νοικοκυριά
Το ΥΠΟΙΚ δίνει για φέτος προτεραιότητα στο δημοσιονομικό «κλείσιμο» και στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος σε επίπεδα ακόμη και χαμηλότερα από το 1,7% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του Προσχεδίου. Αφήνοντας να εννοηθεί πως λόγω της ευελιξίας που υπάρχει ακόμη ανά την ΕΕ μπορεί να «μεταφερθεί» η όποια υπεραπόδοση για το 2023.
Επιμένει επίσης η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ πως το όφελος θα διατεθεί στην κοινωνία με προτεραιότητα τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη με τρόπο άμεσο, δηλαδή επιδοματικό, και στοχευμένο. Αποφεύγοντας μειώσεις φόρων. Περιμένοντας και το τι θα γίνει σε επίπεδο ΕΕ.