«Σάρκα και οστά» έχει πάρει στη χώρα μας η εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού να αγγίζει κατά μέσο το 13% σε μηνιαία βάση και την ελάττωση του αερίου να κινείται στο 18% σε ετήσια βάση.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, από τη βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, όπου προχώρησε σε μία καταγραφή των μέτρων που έχει λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη μνεία τόσο στο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, το οποίο έχει υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προώθηση της επιβολής πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του αερίου, η οποία πλέον «ωριμάζει» σε επίπεδο Ε.Ε. Όπως είναι γνωστό, η σχετική πρόταση που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν, θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, στις 24 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, η κυβέρνηση έχει θέσει ένα «δίχτυ προστασίας» με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων, χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία. Την ίδια στιγμή, η χώρα δεν έχει παρεκκλίνει από τον στόχο της «πράσινης» μετάβασης, προχωρώντας σε σειρά μέτρων για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.
Αναφερόμενη στο εγχώριο πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε πως τελεσίδικη εικόνα θα προκύψει από τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών και των ερευνητικών γεωτρήσεων. Παρ'όλα αυτά το υπουργείο εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των ερευνών.