Η Ευρώπη δρομολογεί σχέδιο 45 δισ. ευρώ για την παραγωγή τσιπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη δρομολογεί σχέδιο 45 δισ. ευρώ για την παραγωγή τσιπ
Στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από Αμερικανούς και Ασιάτες κατασκευαστές.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη σε ένα σχέδιο 45 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της παραγωγής τσιπ, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του να μειώσουν την εξάρτησή τους από Αμερικανούς και Ασιάτες κατασκευαστές.

Οι αντιπρόσωποι της ΕΕ υποστήριξαν ομόφωνα μια τροποποιημένη εκδοχή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η Τσεχική Δημοκρατία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την 1η Δεκεμβρίου για να επιβεβαιώσουν το σχέδιο των ημιαγωγών που θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος προτού γίνει νόμος.

Στόχος μερίδιο 20%

Η Κομισιόν, που ελπίζει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις θα βοηθήσουν το μπλοκ να κατακτήσει μερίδιο 20% της παγκόσμιας παραγωγικής δυναμικότητας τσιπ έως το 2030, υπέβαλε την πρότασή της μετά την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και τη συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού που έπληξαν αυτοκινητοβιομηχανίες, παρόχους υπηρεσιών υγείας και τηλεπικοινωνιακούς φορείς.

Το μερίδιο της Ευρώπης στην παραγωγή τσιπ ανέρχεται στο 8%, από 24% το 2000.

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής περιελάμβαναν τη δυνατότητα κρατικών επιδοτήσεων για ένα ευρύτερο φάσμα τσιπ και όχι μόνο για τα πιο προηγμένα. Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν τσιπ που φέρνουν καινοτομία στην υπολογιστική ισχύ, την ενεργειακή απόδοση, τα περιβαλλοντικά οφέλη και την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι χώρες της ΕΕ προσπάθησαν επίσης να περιορίσουν τις εξουσίες της Κομισιόν, λέγοντας ότι τα αιτήματά της προς τις εταιρείες για πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πρέπει να είναι αναλογικά και εστιασμένα στην ασφάλεια, έδειξε έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters.

Οι νομοθέτες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ξεδιαλύνουν τη χρηματοδότηση για το έργο, ανέφερε το έγγραφο.

Η Επιτροπή έχει υπολογίσει τα κεφάλαια να δοθούν από ερευνητικά προγράμματα και μη δαπανηθέντα κονδύλια από άλλα προγράμματα, εγείροντας κριτική από ορισμένες χώρες της ΕΕ ότι αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει άδικα χώρες που διαθέτουν ήδη εγκαταστάσεις τσιπ ή πρόκειται να προσελκύσουν κατασκευαστές τσιπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider