Η Ευρώπη εισάγει ποσότητες - ρεκόρ από υγροποιημένο ρωσικό φυσικό αέριο (LNG), κάτι που υποδηλώνει πως η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει απεξαρτηθεί εντελώς από τις ροές της Μόσχας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των κυρώσεων.
Οι εισαγωγές ρωσικού LNG το οποίο συνήθως μεταφέρεται με μεγάλα δεξαμενόπλοια, αυξήθηκαν περισσότερο από 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Το ρωσικό LNG αποτελούσε το 16% των ευρωπαϊκών εισαγωγών μέσω θαλάσσης το προαναφερθέν διάστημα, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times.
«Μια μέρα, ο Πούτιν θα μπορούσε να ξυπνήσει και να πει "θα σταματήσουμε να στέλνουμε LNG στην Ευρώπη", αναγκάζοντας την περιοχή να αγοράσει από μια ακόμη πιο ακριβή αγορά spot», προειδοποίησε η Αν-Σοφί Κορμπό, παγκόσμια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολάμπια.
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εξάγει τα φορτία της σε χώρες που «διψούν» για LNG, όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, σε φθηνές τιμές για να «αποκτήσει πολιτικά οφέλη» και «να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους», πρόσθεσε η ίδια. «Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πολλές χώρες υποφέρουν, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το LNG» έσπευσε να συμπληρώσει.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι «27» δεν έχουν αποφάσισει ακόμη για κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο ή το LNG, λόγω της σημασίας του για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ ενώ το Κρεμλίνο έχει επωφεληθεί από την κατάσταση, μειώνοντας σταδιακά τη ροή μέσω αγωγών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις τιμές με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί άνοδος στο κόστος ζωής που «πληγώνει» πολλούς Ευρωπαίους.
Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal, που διέρχεται από την Πολωνία, έχουν σταματήσει από τον Μάιο ενώ η Ρωσία διέκοψε τις ροές μέσω της γραμμής Nord Stream 1 προς τη Γερμανία το καλοκαίρι. Ο αγωγός αργότερα υπέστη βλάβες, κάτι που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ισχυρίστηκαν ότι ήταν σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς.
Η Ρωσία απείλησε επίσης πρόσφατα να περιορίσει τις προμήθειες στη Δυτική Ευρώπη μέσω του μοναδικού αγωγού που εξακολουθεί να συνδέει την περιοχή μέσω της Ουκρανίας. Ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει σχεδόν 80% μειωμένες ροές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel.
Για να καλύψει το κενό, η Ευρώπη, στράφηκε στη διεθνή αγορά LNG και για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, αύξησε τις εισαγωγές της κατά σχεδόν 70% σε ετήσια βάση.
Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG προέρχεται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek, ενώ μικρότερα μερίδια κατέχουν η γαλλική Total, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο. Ελαφρώς λιγότερο από το 10% των μετοχών της Novatek ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.
«Η κάπως κυνική μου άποψη είναι ότι αν αγοράζουμε LNG από τη Ρωσία, αυτό είναι εντάξει. Επειδή παίρνουμε από τους Ρώσους, αυτό που διαφορετικά θα είχαν σταλεί [κάπου αλλού]», δήλωσε ο Γιορκ Ζάχμαν, ανώτερος αναλυτής στο Bruegel. «Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη είναι ένας μηχανισμός προστασίας από το γεγονός ότι η Ρωσία στέλνει επιλεκτικά αέριο σε μεμονωμένους αγοραστές στην Ευρώπη για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να διαταράξει την ενότητα της Ευρώπης», επεσήμανε.