Ακλόνητη φαίνεται να παραμένει η διάθεση των ταξιδιωτών για αποδράσεις ενόψει Χριστουγέννων, παρά τον πληθωρισμό και την κρίση ακρίβειας που πλήττει ήδη το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η συνθήκη αν και παγκόσμια, έχει επίδραση και στην χώρα μας, με τις κρατήσεις τόσο για το υπόλοιπο διάστημα του 2022 όσο και για την επόμενη χρονιά να διατηρούν την ορμή τους και να καταγράφονται ειδικά για το 2023 τρεις φορές υψηλότερες από τις κρατήσεις που είχαν καταχωρηθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Οι τουρίστες των εορτών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Axia Hospitality, εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων που έχει στο portfolio της πάνω από 50 ξενοδοχεία με τζίρο κρατήσεων που ξεπερνά τα 40 εκατ., τα νούμερα στην σύγκριση 2022-2023 παραμένουν πολλά υποσχόμενα, με τις προκρατήσεις να κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι και τον τζίρο να καταγράφεται αυξημένος κατά 193,07% σε σχέση με το 2022. Ειδικά για την περίοδο των εορτών μάλιστα, πέρα από τον σταθερά καλό ρυθμό των κρατήσεων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εθνικότητες που αναμένεται να επισκεφθούν την πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 19/12/2022 έως 15/01/2023 στα ξενοδοχεία της Αθήνας οι εθνικότητες θα διανυκτερεύσουν πιο ισορροπημένα με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς επισκέπτες ωστόσο να ξεχωρίζουν. Στην περίπτωση των Ισραηλινών βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 6,13% επί του συνολικού τζίρου των κρατήσεων και 5,61% επί των συνολικών διανυκτερεύσεων. Στην 2η θέση για την εορταστική περίοδο έρχονται οι Αμερικανοί με τον τζίρο τους να φτάνει το 5,20% του συνολικού τζίρου που αναμένεται να εισρεύσει στην πρωτεύουσα βάσει κρατήσεων. Ο τζίρος μάλιστα είναι ο δεύτερος υψηλότερος παρότι σε επίπεδο διανυκτερεύσεων βρίσκονται στην 6η θέση, γεγονός που επισφραγίζει την υψηλή μέση δαπάνη της εν λόγω αγοράς. Για την ακρίβεια οι Αμερικανοί καταναλωτές παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μέση τιμή δωματίου (ADR) για τις φετινές εορτές, η οποία φτάνει τα 195,88 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη μέση τιμή των Χριστουγέννων (98,62 ευρώ) και της Πρωτοχρονιάς (95,48 ευρώ). Στην 2η θέση βρίσκονται οι Κύπριοι με αρκετά υψηλό ADR, 141,15 ευρώ ενώ στην 3η θέση έρχονται οι Βρετανοί που θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο 133,87 ευρώ για ένα δωμάτιο. Στο αντίποδα, το χαμηλότερο επίπεδο ADR παρουσιάζουν οι Έλληνες (88,60 ευρώ).
Η εικόνα αλλάζει βέβαια σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, με τους κατοίκους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναμένεται να παραμείνουν περισσότερο διάστημα στην πρωτεύουσα ενόψει των εορτών. Για την ακρίβεια, βάσει των στοιχείων της Axia, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν μέσο όρο διανυκτερεύσεων 6,5 νύχτες, καταλαμβάνοντας την 1η θέση μεταξύ των εθνικοτήτων. Στην 2η θέση βρίσκονται οι Βρετανοί με 5,6 νύχτες.
Τα πρώτα στοιχεία για το 2023
Αισιοδοξία για τον τουριστικό κλάδο εμπνέουν και τα στοιχεία για το 2023. Βάσει αυτών οι διανυκτερεύσεις που έχουν προγραμματιστεί από τώρα για την επόμενη σεζόν είναι κατά 2,6% υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι - από 893 κρατήσεις το 2022 υπάρχουν σήμερα 2.401 κρατήσεις, με την μερίδα του λέοντος αυτών, από άποψη τζίρου, να αφορούν την high season, δηλαδή την περίοδο μεταξύ Μαϊου - Σεπτεμβρίου.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε ανοδική τροχιά παραμένει και η μέση τιμή δωματίου (ADR) για του χρόνου, η οποία καταγράφεται αυξημένη κατά 8,74% σε σχέση με το 2022 (464 ευρώ το 2023 από 426 ευρώ το 2022). Σε σταθερά υψηλά επίπεδα, για την ακρίβεια στις 3,4 νύχτες, παραμένει και ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ανά κράτηση για το 2023.
Οι αγορές που θα κυριαρχήσουν το 2023
Από την εμπεριστατωμένη ανάλυση της ΑΧΙΑ Hospitality προκύπτει ότι η ζήτηση σε Αθήνα και Κυκλάδες θα τροφοδοτηθεί αισθητά από τους Αμερικανούς, οι οποίοι έρχονται πρώτοι σε αριθμό διανυκτερεύσεων αλλά και σε τζίρο, δεδομένου ότι προτιμούν συνήθως ακριβότερους προορισμούς και τύπους δωμάτιων. Να θυμίσουμε ότι και το 2022 οι Αμερικάνοι ήταν πρώτοι με διαφορά στις εθνικότητες που επισκέφτηκαν τα καταλύματα που διαχειρίζεται η Axia, αντιστοιχώντας στο 33% επί του συνόλου έναντι 28% που ήταν το 2019. Αξιοσημείωτη δυναμική την τρέχουσα χρονιά παρουσίασε και η βρετανική αλλά και ελληνική αγορά, η συμβολή των οποίων στο σύνολο των κρατήσεων ξεπέρασε το 20%. Καθοδική πορεία σε σχέση με τις δύο πρώτες χρονιές της πανδημίας (2020 & 2021) κατέγραψαν οι αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες όμως έφτασαν την τρέχουσα χρονιά τα προ πανδημίας επίπεδα (2019).
Όσο για το νέο έτος, οι υπόλοιπες αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία), κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο τζίρου από αυτό των διανυκτερεύσεων, με εξαίρεση την Αυστραλία που στην περίπτωση των Κυκλάδων παρουσιάζει τα ίδια ποσοστά διανυκτερεύσεων και τζίρου.
Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στο Ιόνιο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την πρωτιά σε αυτές τις περιοχές έχουν οι Βρετανοί με ποσοστό τζίρου μεγαλύτερο από όλες τις επόμενες 5 καλύτερες αγορές μαζί. Συγκεκριμένα φτάνουν σε ποσοστό 39% στο Ιόνιο και 24% στο υπόλοιπο της Ελλάδας.
Σημαντική βέβαια, ειδικά στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι και η παρουσία των Γερμανών, οι προκρατήσεις των οποίων εισφέρουν το 13% του συνολικού τζίρου, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των Γάλλων και Αυστραλών στο Ιόνιο. Σε αντίθεση με τις Κυκλάδες βέβαια, η παρουσία σε αυτό το κομμάτι της χώρας Αμερικάνων και Ελλήνων είναι μικρή, με ποσοστό του τζίρου μικρότερο από 1,5%.