Το τρίπτυχο της επιτυχίας του φετινού Οκτωβρίου συμπληρώνουν τα στοιχεία της χώρας μας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων, επισφραγίζοντας μαζί με αυτά των πτήσεων και τις πληρότητες των ξενοδοχείων, την υψηλή ζήτηση που εξακολουθεί να καταγράφει η Ελλάδα, σε πείσμα των πληθωριστικών πιέσεων και παρά την αυλαία του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων Airdna, τον Οκτώβριο η Ελλάδα είδε κατά 32,8% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων σε σχέση με πέρυσι ενώ ο αριθμός τους κινήθηκε και κατά 28,6% υψηλότερα από την «χρυσή» για τον ελληνικό τουρισμό χρονιά του 2019.
Οι εν λόγω κρατήσεις μάλιστα, ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2019 παρότι τα διαθέσιμα καταλύματα ήταν μόλις κατά 1% περισσότερα από αυτά που διατίθεντο την ίδια χρονιά για βραχυχρόνια μίσθωση. Αντίστοιχα και η αύξηση των διανυκτερεύσεων τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον περσινό, ήταν υψηλότερη από ότι η αύξηση των προς διάθεση καταλυμάτων, 32,8% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με 22% περισσότερα καταλύματα.
Οι προαναφερθείσες επιδόσεις, χάρισαν στην χώρα την τρίτη θέση στη λίστα των Ευρωπαϊκών χωρών που σημείωσαν την μεγαλύτερη ανάκαμψη φέτος. Ταυτόχρονα βέβαια ήρθαν να συμπληρώσουν τα λοιπά ευοίωνα τουριστικά στατιστικά για τον δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου, επισφραγίζοντας την επέκταση της σεζόν.
Απογειώθηκαν οι πτήσεις
Να υπενθυμίσουμε ότι ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, υποδέχτηκαν τον Οκτώβριο 11,5% περισσότερους επιβάτες από την χρονιά ρεκόρ του 2019. Η δυναμική του Οκτωβρίου έδωσε περαιτέρω ώθηση και στα αποτελέσματα δεκαμήνου των αεροδρομίων, με την επιβατική κίνηση Ιανουαρίου - Οκτωβρίου να υπολείπεται μόλις 320.145 επιβάτες από την επιβατική κίνηση που καταγράφηκε στο σύνολο της χρονιάς ρεκόρ του 2019 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος). Αντίστοιχα και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση τον Οκτώβριο ανήλθε σε 2,29 εκατ., όντας μειωμένη μόλις 0,5% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου της χρυσής χρονιάς του 2019.
Σε θετικό πρόσημο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αττικής
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Οκτώβριος αποδείχτηκε ο πρώτος μήνας της τρέχουσας χρονιάς που το πρόσημο των πληροτήτων στα ξενοδοχεία Αττικής και Αργοσαρωνικού έγινε θετικό, έστω κι οριακά. Ειδικότερα από τις μονοψήφιες αρνητικές αποκλίσεις που κατέγραφε η πληρότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο κινήθηκε θετικά κατά +0,4% σε σχέση με το 2019. Την ανοδική πορεία που καταγράφει από τον Ιούνιο κι έπειτα, συνέχισε μάλιστα, και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του + 21,3% αλλά και η μέση τιμή δωματίου (ADR), η θετική μεταβολή της οποίας έναντι του 2019 ανήλθε σε +20,8%.
Οι προβλέψεις για την συνέχεια
Η προτίμηση της χώρας φαίνεται να παραμένει ακμαία και για την συνέχεια, με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του Νοεμβρίου να κινούνται μέχρι στιγμής κατά 30% υψηλότερα τόσο από το 2019 όσο κι από την προηγούμενη χρονιά.
Χαμηλότερες ωστόσο είναι μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Aridna. Για την ακρίβεια η ζήτηση παραμένει προς ώρας κατά 9% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 και κατά 57% χαμηλότερη σε σχέση με το 2021. Από το σύνολο των χειμερινών προορισμών ωστόσο, στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεχωρίζει η Αθήνα η ζήτηση για την οποία κινείται σε υψηλότερα του 2021 επίπεδα για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο (70% και 88% αντίστοιχα) αλλά σε χαμηλότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. Ακόμα κι έτσι όμως η εικόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική αφού το παράθυρο κρατήσεων από την πανδημία κι έπειτα έχει μειωθεί αισθητά, και οι περισσότερες κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής (last minute).