Τι θα κερδίσει ο ελληνικός Τουρισμός από την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θα κερδίσει ο ελληνικός Τουρισμός από την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων
Πόσο ανάγκη έχει τελικά ο ελληνικός Τουρισμός από δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ενίσχυσης των πράσινων διαπιστευτηρίων του.

Η δυνατότητα ανακαίνισης και εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρουν τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα πράσινα διαπιστευτήρια που θα αποκομίσουν οι επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχύσουν την προώθηση της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού σε μια εποχή όπου το καταναλωτικό κοινό ελέγχει την πράσινη ταυτότητα των επιλογών του.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας 2021 της Booking.com, το 83% των παγκόσμιων ταξιδιωτών πιστεύει ότι τα αειφόρα ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας, με το 61% να λέει ότι η πανδημία τους έχει κάνει να θέλουν να ταξιδεύουν με πιο βιώσιμο τρόπο στο μέλλον. Το 81% των ταξιδιωτών θέλει να μείνει σε βιώσιμα καταλύματα το επόμενο έτος, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση από 62% το 2016 και 74% το 2020, λίγο πριν την πανδημία.

Οι νέες τάσεις της αγοράς οδηγούν σε νέες προσεγγίσεις τις τουριστικές επιχειρήσεις παρουσιάζοντας σημαντικές προκλήσεις ειδικά αν μιλάμε για κράτη που βασίζονται στα έσοδα από τον Τουρισμό όπως είναι η Ελλάδα.

Κάποιες από τις νέες αυτές προσεγγίσεις και συγκεκριμένα τα προγράμματα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο. συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ», το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η δράση, τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος της δαπάνης, εάν, δηλαδή, πρόκειται για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας ή υποστηρικτικές δαπάνες. Όπως προβλέπεται η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων στη δράση θα πραγματοποιείται με βάση τη σειρά βαθμολογικής κατάταξης με βάση κριτήρια όπως είναι η ανηγμένη εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2), η ειδική εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας (ανηγμένη στις ώρες λειτουργίας) και η αποδοτικότητα της επένδυσης (ο λόγος της ετήσιας Εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2) ως προς το κόστος της επένδυσης (σε ανηγμένα μεγέθη).

Ωστόσο, τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης θα έχουν μέσω ξεχωριστών δράσεων και μικρότερα ξενοδοχεία με δυναμικότητα κάτω των 150 κλινών όσο και καταλύματα σε ορεινές περιοχές τα οποία αντιμετωπίζουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μία άλλη δράση η οποία δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στον τουριστικό κλάδο και είναι υπό εξέταση είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Τι θα κερδίσει ο κλάδος του Τουρισμού από το ενεργειακό λίφτινγκ των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει κατασκευαστεί τις δεκαετίες του '70 και του '80 και οι διαδικασίες ανακαίνισης ή αντικατάστασης τους θεωρείται χρονοβόρα και κοστοβόρα. Στη χώρα μας, περίπου το 30% των ξενοδοχείων διαθέτει ανεπαρκή θερμομόνωση στους τοίχους και την οροφή, το 50% διαθέτει παλαιό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, ενώ το 50% δεν έχει εγκαταστήσει ηλιοθερμικά συστήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τα πεντάστερα ξενοδοχεία ανέρχεται σε 2,8 kWh /άτομο ημερησίως για μονάδες έως 50 κλίνες ενώ σε θέρετρα η κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 7-79 kwh ανά επισκέπτη ανά διανυκτέρευση ,ενώ η μέση σταθμισμένη παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας για τις διεθνείς τουριστικές μονάδες εκτιμάται στις 37,5kwh ανά επισκέπτη ανά διανυκτέρευση.

Μέχρι πρότινος, εκτός από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τις περιορισμένες δυνατότητες εγκατάστασης/χρήσης ΑΠΕ και τις δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζικά δάνεια, ο κάδος έπρεπε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη ευαισθητοποίησης σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης. Αυτό το εμπόδιο τείνει σταδιακά να εξαλειφθεί αλλά τα πρακτικά προβλήματα τα οποία απορρέουν και από την εποχικότητα και από το ανάγλυφο της χώρας παραμένουν.

Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν εξαγγελθεί, εφόσον τρέξουν εγκαίρως, θα προσφέρουν μια τονωτική ένεση στον κλάδο του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων εντάσσεται μέχρι στιγμής στην ενεργειακή κατηγορία Ε-Η.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο βιώσιμος τουρισμός στο επίκεντρο της νέας μεγάλης καμπάνιας του ΕΟΤ

Βιώσιμος τουρισμός, συνειδητοποιημένοι τουρίστες - Το παράδειγμα της Ρόδου

Έρχεται νέο κουπόνι επιδότησης για εγκατάσταση οπτικών ινών και «έξυπνων» μετρητών σε κτίρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider