Αισιοδοξία εμπνέει στους φορείς του τουρισμού η καλή πορεία του 2022, με τους πιο αισιόδοξους να προβλέπουν ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία και ο πόλεμος δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν τη «φόρα» που έχει πάρει ο κλάδος. Βέβαια οι προκλήσεις, τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου, δεν εκλείπουν, παρόλο που το στοίχημα, τουλάχιστον στο σκέλος των δημοσίων εσόδων, δείχνει να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω το 2022.
«Η δυναμική του ΄22 μας κάνει αισιόδοξους και για το ΄23 και τα προμηνύματα είναι θετικά όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, κατά την χθεσινή ομιλία του στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι «οι αβεβαιότητες παραμένουν και οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι τα δημόσια έσοδα ενισχύονται φέτος από την πορεία του τουρισμού δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν. «Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη κι όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που πιέζονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους, αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο».
Θετικές είναι οι ενδείξεις και από το μέτωπο του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος αναφέρουν ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα είναι τέτοια που θα ξεπεράσει τα 19 δισ. ευρώ, παρά το φρένο που έβαλε ο πόλεμος σε αγορές τροφοδότες του τουρισμού (Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία). Ευοίωνες προοικονομούνται μάλιστα οι προοπτικές και για το επόμενο έτος. Με αρωγό τις προωθούμενες επενδύσεις στον κλάδο, η ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και με την σειρά της να καθορίσει τις τιμές αλλά και τα δεδομένα της επόμενης σεζόν.
Το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν
Μια πρόγευση ωστόσο, για το τι μέλλει γενέσθαι του χρόνου, αναμένεται να αποτελέσει το «φίνις» της φετινής χρονιάς αλλά και χειμώνας.
Στην πρώτη περίπτωση τα μηνύματα είναι θετικά με τους θερινούς προορισμούς να υποδέχονται τουρίστες μέχρι και τον Νοέμβριο και τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθηνα - Θεσσαλονίκη) να αυξάνουν το τουριστικό τους αποτύπωμα, χάρη στον επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό που, μετά από δύο χρόνια, δείχνει να ανακάμπτει.
Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα αποτελέσματα των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία τον Οκτώβριο υποδέχτηκαν 11,5% περισσότερους επιβάτες από την χρονιά ρεκόρ του 2019. Η δυναμική του Οκτωβρίου έδωσε περαιτέρω ώθηση και στα αποτελέσματα δεκαμήνου, με την επιβατική κίνηση Ιανουαρίου - Οκτωβρίου να υπολείπεται μόλις 320.145 επιβάτες από την επιβατική κίνηση που καταγράφηκε στο σύνολο της χρονιάς ρεκόρ του 2019 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος). Για την ακρίβεια οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport το δεκάμηνο (Ιαν - Οκτ), ανήλθαν σε 29,83 εκατ., σε σχέση με τα 30,15 εκατ. επιβάτες που διακινήθηκαν τους 12 μήνες του 2019.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα κινήθηκε η επιβατική κίνηση τον Οκτώβριο και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για επέκταση της σεζόν και επισφραγίζοντας το ισχυρό τουριστικό brand name που έχει ανακτήσει η χώρα. Στην περίπτωση του ΔΑΑ η επιβατική κίνηση τον Οκτώβριο ανήλθε σε 2,29 εκατ., όντας μειωμένη μόλις 0,5% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου της χρυσής χρονιάς του 2019.
Οι προβληματισμοί για την συνέχεια
Στην περίπτωση του χειμερινού τουρισμού βέβαια η επιφυλακτικότητα παραμένει με τους φορείς του κλάδου να εκφράζουν φόβους ότι η ενεργειακή κρίση και οι ευρύτερες ανατιμήσεις θα επισκιάσουν τις καλές επιδόσεις και θα περιορίσουν την σεζόν στις εορταστικές περιόδους.
Το μεγάλο ζητούμενο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο όχι μόνο στο σκέλος των εσόδων αλλά και στους ισολογισμούς των τουριστικών επιχειρήσεων, κάτι που με τις αυξημένες δαπάνες και την μειωμένη κίνηση που έχουν να διαχειριστούν, τεκμαίρεται. Την συνθήκη δυσχεραίνει και το γεγονός ότι βασικές αγορές της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
Ο ίδιος προβληματισμός μάλιστα ισχύει και για το 2023, με τους φορείς να επισημαίνουν ότι πέρα από την κάμψη της ζήτησης στην οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις - ειδικά εφόσον οι αποταμιεύσεις της πανδημίας έχουν δαπανηθεί - δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και του χρόνου το φαινόμενο των πολλαπλών ταχυτήτων στον τουρισμό. «Οι επιδόσεις μπορεί να διαφέρουν αισθητά μεταξύ πεντάστερων και μη καταλυμάτων, δεδομένου ότι η μεσαία τάξη της Ευρώπης, βασικός πελάτης της τουριστικής Ελλάδας είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης» ανέφερε παράγοντας του κλάδου στο insider.gr.
Τα έσοδα μέχρι τώρα
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, τα έσοδα κινούνται πάνω από το στόχο που είχε θέσει ο προϋπολογισμός για το 80% «ανάκτησης» του εδάφους του 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 44% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019, οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Σε επίπεδο οκταμήνου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.
Οι προαναφερθείσες επιδόσεις σε συνδυασμό με την υπέρβαση που καταγράφηκε τους δύο επόμενους μήνες, υπολογίζεται να καλύψει μεγάλο μέρος της υστέρησης του 2021 με το 2019, η οποία έφτασε στο 8μηνο τα 451 εκατ. ευρώ.