Οι χώρες της ΕΕ θα εξετάσουν σήμερα τις αντιπροτάσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών που ζητούν αυστηρότερο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και την ακρίβεια να παραμένει στα ύψη ενώ και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν δεν άρεσε σε αρκετές χώρες καθώς αποτιμούν το ανώτατο όριο τιμών που ορίζουν οι Βρυξέλλες ως ιδιαιτέρως υψηλό, με το Reuters να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο των προαναφερθέντων χωρών που βρίσκεται υπό επεξεργασία, έπειτα και από το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg με τα τρία σημεία - κλειδιά.
Η αναθεωρημένη πρόταση θα επεκτείνει επίσης το πλαφόν για να καλύψει όχι μόνο τη σύμβαση του πρώτου μήνα για τις συμφωνίες του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Κομισιόν, αλλά και συμβάσεις με τρίμηνη διάρκεια.
Ειδικότερα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Σλοβενία πρότειναν δύο επιλογές:
- είτε ένα πολύ χαμηλότερο σταθερό πλαφόν 160 ευρώ/MWh
- ένα «δυναμικό ανώτατο όριο τιμής» με διακυμάνσεις και προστιμή στην διατίμηση, ως απάντηση στα υφιστάμενα επίπεδα αναφοράς για τις τιμές του LNG
Οι διαπραγματεύσεις των «27» θα ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής και καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, προειδοποιούν ότι η συγκράτηση των τιμών θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για την Ευρώπη να προμηθευτεί τις απαραίτητες ροές φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ εκτινάχθηκαν φέτος καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις της μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωθώντας τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου να ξοδέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο, ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει μια σειρά έκτακτων ενεργειακών μέτρων για να προετοιμαστούν για το χειμώνα, οι συζητήσεις για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού παραμένει μεγάλο «αγκάθι» τροφοδοτώντας ισχυρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ΥΠΕΝ που αδυνατούν να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.