Τις πολιτικές δράσεις για επίτευξη ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία παρουσίασε στην παρέμβαση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, του στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Αφού σημείωσε ότι κάθε ημέρα του χρόνου πρέπει να είναι ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες, στάθηκε επιγραμματικά στις δράσεις του υπουργείου, μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για κοινωνική πολιτική με αποτύπωμα και άμεσο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι πλέον υφίσταται «ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία», γεγονός που καταργεί επισκέψεις σε δημόσιους οργανισμούς για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι καταργήθηκε το παράβολο των 46 ευρώ ενώ τέθηκε σε λειτουργία η εθνική πύλη αναπηρίας.
Την ίδια στιγμή σε εφαρμογή έχει μπει η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, που γίνεται κάρτα αξιοπρέπειας, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στην συνεργασία της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ με 3 εταιρίες, όπως είναι η Amazon, η Microsoft και Cisco με στόχο την βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στάθηκε στην σημασία του προσωπικού βοηθού, που έχει θεσπίσει το αρμόδιο υπουργείο λέγοντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά έργο, που ωστόσο η κυβέρνηση έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης.
Τα κονδύλια, όπως τονίστηκε έχουν βρεθεί από τα ταμείο ανάκαμψης και αναμένεται να βοηθήσει ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να βγουν από το σπίτι και ισότιμα να εργαστούν, να σπουδάσουν και να συμμετάσχουν σε δράσεις της κοινωνίας. Ο προσωπικός βοηθός ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι στο πλάι του ατόμου με αναπηρία να τον βοηθήσει για όσες ώρες του ζητηθεί, ανέφερε η κυρία υφυπουργός.
Εστιάζοντας, τέλος, στο έργο του υπουργείου η κυρία υφυπουργός επεσήμανε ότι οι στέγες βοήθειας των αναπήρων έχουν διπλασιαστεί επισημαίνοντας ότι τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης έχουν φτάσει πλέον τα 9.000 όταν ήταν πριν λίγα χρόνια 4.500.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ