Καλά νέα για τις τιμές ρεύματος & αερίου τον Νοέμβριο για τα νοικοκυριά - Έρχεται όμως κύμα ανατιμήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα για τις τιμές ρεύματος & αερίου τον Νοέμβριο για τα νοικοκυριά - Έρχεται όμως κύμα ανατιμήσεων
Άνοδος της αγοράς ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο με προστατευμένους ωστόσο τους καταναλωτές, τον Ιανουάριο αρνητικό «κοκτέιλ» ακόμη υψηλότερων χονδρεμπορικών τιμών και αυξημένων χρεώσεων. Τον προηγούμενο μήνα αύξηση μόλις 1% στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού σε σχέση με τον Οκτώβριο, ανάλογη η εικόνα και αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Μείωση 2% στο αέριο.

Οριακές αυξομειώσεις παρουσίασαν τον Νοέμβριο οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά, συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Αυτό δείχνει το τελευταίο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Σύμφωνα με το δελτίο, η οικιακή τιμή ρεύματος στην Αθήνα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 30,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh). Τον περασμένο μήνα, το μέσο οικιακό τιμολόγιο είχε διαμορφωθεί στα 30,22 λεπτά του ευρώ.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, η μέση οικιακή τιμή κατέγραψε τον Νοέμβριο οριακή μείωση κατά 2% σε μηναία βάση. Έτσι, διαμορφώθηκε στα 12,13 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, από 12,35 λεπτά τον Οκτώβριο.

Αλλαγή σκηνικού από τον Δεκέμβριο

Ο Νοέμβριος σηματοδότησε τον τελευταίο μήνα χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών σε όλη την Ευρώπη, καθώς με την πτώση των θερμοκρασιών η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού «τρέχει» ήδη αυξημένη κατά 49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι καταναλωτές είναι προστατευμένοι από τις ανατιμήσεις, καθώς οι χρεώσεις των προμηθευτών και οι επιδοτήσεις «κλείδωσαν» πριν από την έναρξη του μήνα.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος κινούνται πάνω από τις προβλέψεις των παρόχων, με συνέπεια τον Δεκέμβριο να «γράψουν» ζημίες σχεδόν όλες οι εταιρείες (αν όχι όλες). Για τη χώρα μας, τα δύσκολα θα έρθουν τον Ιανουάριο, όταν η εγχώρια αγορά ρεύματος θα «ενσωματώσει» τις τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές του αερίου, ενώ παράλληλα με τα τιμολόγιά τους οι πάροχοι θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν τις ζημίες του Δεκεμβρίου.

Επομένως, οι χρεώσεις τους για τον πρώτο μήνα του 2023 αναμένεται να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Κάτι που σημαίνει πως για να μείνουν σε παρόμοιο ύψος οι τελικές λιανικές τιμές ρεύματος, θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι επιδοτήσεις από τα ποσά που δόθηκαν σε μηνιαία βάση όλο το φθινόπωρο.

Ετήσια αύξηση 49% πανευρωπαϊκά τον προηγούμενο μήνα

Όσον αφορά τον Νοέμβριο και τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, για μία ακόμη φορά η Ελλάδα παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών, ο οποίος έκλεισε στα 32,99 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Η εικόνα αυτή ωστόσο αντιστρέφεται στην περίπτωση που οι λιανικές τιμές συσχετισθούν με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Έτσι, εκφράζοντας τις τιμές ρεύματος σε PPS (μονάδες αγοραστικής δύναμης), η Ελλάδα κινήθηκε και τον Νοέμβριο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώνεται στις 37,14 μονάδες αγοραστικής δύναμης, όταν ο μέσος όρος των 27 κρατών-μελών ήταν 35,13 PPS.

Όσον αφορά τις ονομαστικές χρεώσεις ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά, στο δελτίο σημειώνεται πως η γενική τάση ήταν πτωτική τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, τα κόστη για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη κι αν συγκριθούν με τα πρώτες φάσεις της ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι, για το σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που περιλαμβάνονται στο δελτίο, οι τιμές ρεύματος τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένες κατά 49% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Η κατάταξη στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος

Για τον υπολογισμό των τιμών ρεύματος ανά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στην ανάλυση λαμβάνονται υπόψη τόσο τα σταθερά, όσο και τα κυμαινόμενα τιμολόγια που διατίθενται για τους κατοίκους της. Η VaasaETT πραγματοποίησε επίσης συγκριτική ανάλυση αποκλειστικά των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος, που προσφέρονται στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονταν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης).

Η ανάλυση αυτή δείχνει πως το μέσο κυμαινόμενο τιμολόγιο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 25,76 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ήταν ανεπαίσθητα αυξημένο έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχε κινηθεί στα 25,37 λεπτά του ευρώ.

Το τιμολόγιο αυτό κινείται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο για τις 14 χώρες, που ήταν 37,68 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τον Νοέμβριο άλλαξε η κατάταξη της Ελλάδας ανάμεσα στα 13 υπόλοιπα κράτη, αφού βρέθηκε στη θέση της 4ης φθηνότερης λιανικής αγοράς, από τη 2η φθηνότερη που ήταν τον Οκτώβριο.

«Φωτιά» οι τιμές αερίου στην Ευρώπη

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μικρή πτωτική τάση παρατηρείται και στις οικιακές τιμές αερίου, συγκριτικά σε σχέση με τον Νοέμβριο. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση τα τιμολόγια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την ενεργειακή κρίση. Έτσι, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, τον προηγούμενο μήνα ήταν αυξημένα κατά 60% για τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Όσον αφορά την Αθήνα, η τιμή των 12,13 λεπτών του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών, ο οποίος ήταν 15,17 λεπτά. Η τιμή παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και όταν εκφραστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Υπέβαλαν στον SSM την πρόταση για στήριξη των ευάλωτων λόγω ανόδου επιτοκίων – Νέο ραντεβού με ΥΠΟΙΚ στις 14/12

Αέριο: Αύξηση 240% φέτος στις εξαγωγές – Σε «πύλη εισόδου» για την ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider