Η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας με ομοφωνία, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση οδηγίας για τη διασφάλιση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία, έρχεται πιο κοντά η εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εφαρμόσουν την φορολογική μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ. Μόλις εφαρμοστεί, η συμφωνία θα εξασφαλίσει δικαιοσύνη, διαφάνεια και σταθερότητα στο διεθνές πλαίσιο για τη φορολογία των εταιρειών.
Η οδηγία του Συμβουλίου, η οποία θα εγκριθεί τυπικά με γραπτή διαδικασία του Συμβουλίου, περιλαμβάνει ένα κοινό σύνολο κανόνων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15 % — ώστε να εφαρμόζεται ορθά και με συνέπεια σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15 % έχει συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από 137 χώρες.
Οι κανόνες θα εφαρμόζονται στους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και στους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ, με συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα εφαρμόζονται σε κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ. Εάν ο ελάχιστος πραγματικός συντελεστής δεν επιβάλλεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει η θυγατρική εταιρεία, υπάρχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες το κράτος μέλος της μητρικής εταιρείας εφαρμόζει συμπληρωματικό φόρο. Η παρούσα οδηγία διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματική φορολόγηση σε περιπτώσεις που η μητρική εταιρεία βρίσκεται εκτός της ΕΕ, σε χώρα με χαμηλή φορολογία η οποία δεν εφαρμόζει ισοδύναμους κανόνες.
Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν θέσει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Ιστορικό
Η εξασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας όσον αφορά την ελάχιστη φορολογία των εταιρειών είναι ένας από τους δύο άξονες εργασίας της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ (πυλώνας 2) — ο άλλος είναι η μερική ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων (πυλώνας 1). Βάσει του τελευταίου, θα προσαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο επιμερισμού της φορολογίας των εταιρικών κερδών των μεγαλύτερων και πλέον κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των χωρών, ώστε να αντικατοπτρίζεται η μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρηματικών μοντέλων και η ικανότητα των εταιρειών να δραστηριοποιούνται χωρίς φυσική παρουσία.
Τζεντιλόνι
Σε δήλωση του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε τα εξής:
«Η παρούσα συμφωνία για την ελάχιστη φορολογία των εταιρειών αποτελεί νίκη για τη δικαιοσύνη, νίκη για τη διπλωματία και νίκη για την πολυμερή προσέγγιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έπαυσε ποτέ να προσπαθεί για αυτή τη συμφωνία και είμαι περήφανος που έγινε πραγματικότητα. Υπερίσχυσε το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στη γαλλική και την τσεχική Προεδρία για όλες τις προσπάθειές τους που μας οδήγησαν στο σημείο αυτό. Πρέπει τώρα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον άλλο πυλώνα της παγκόσμιας συμφωνίας, ο οποίος εστιάζει στη φορολόγηση των μεγαλύτερων πολυεθνικών ομίλων, και στην εισαγωγή του στο δίκαιο της ΕΕ».