Τράπεζες: Πώς θα γίνει η επιδότηση των ευάλωτων για την άνοδο των επιτοκίων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα γίνει η επιδότηση των ευάλωτων για την άνοδο των επιτοκίων
Ανακοίνωση σήμερα από τις τράπεζες. Πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους ευάλωτους θα ανοίξει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή της αίτησης. Για 12 μήνες η χορήγηση της επιδότησης, πώς θα λαμβάνεται. Στο μέτρο εντάσσονται και δάνεια τιτλοποιημένα, πωλημένα, καθώς και δάνεια μη συστημικών τραπεζών.

Προθεσμία τριών μηνών θα έχουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες να υποβάλουν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα που θα ανοίξει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να λάβουν την τραπεζική επιδότηση για το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων τους που επήλθε από την άνοδο των επιτοκίων. Η επιδότηση θα λαμβάνεται για διάστημα δώδεκα μηνών από τη στιγμή της εισόδου του δανειολήπτη στην πλατφόρμα των δικαιούχων και την αξιολόγησή του ως ευάλωτου.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην χθεσινή δίωρη συνάντηση των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με αντικείμενο την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών που είναι ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Σήμερα οι τράπεζες αναμένεται να προβούν σε κοινή ανακοίνωση για το περιεχόμενο της πρότασής τους, η οποία αφορά στην επιδότηση, κατά το ήμισυ, της διαφοράς που θα παρουσιάζει μηνιαίως η δόση του δανείου ενήμερου ευάλωτου δανειολήπτη σε σχέση με το πού βρισκόταν τον Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr:

1) To μέτρο στήριξης των τραπεζών θα αφορά στα δάνεια όχι μόνο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά επίσης και σε δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί από τις τράπεζες, καθώς επίσης και σε δάνεια των υπόλοιπων, μικρότερων τραπεζών.

2) Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αναλάβουν να καλύψουν το 50% της αύξησης που θα εμφανίζει μηνιαίως η δόση του δανείου, επιδοτώντας και τα δάνεια που έχουν οι μη συστημικές τράπεζες. Οι τελευταίες δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση επιδότησης και οι πελάτες τους (πάντα γίνεται λόγος για ευάλωτους που είναι ταυτόχρονα ενήμεροι) θα στηριχθούν από τις μεγάλες τράπεζες. Το κόστος της επιδότησης έχει υπολογιστεί σε 15 – 20 εκατ. ευρώ.

3) Η περίμετρος των ωφελούμενων δανειοληπτών υπολογίζεται σε 30.000 περιπτώσεις, με δάνεια περί τα 2 δις. ευρώ. Ωστόσο, η πορεία της διαδικασίας θα δείξει τον πραγματικό αριθμό των δικαιούχων της επιδότησης.

4) Η διαδικασία της επιδότησης θα κινηθεί με πρωτοβουλία των δανειοληπτών και αφού η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανοίξει την σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να χαρακτηρισθούν ευάλωτοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, ζητώντας να λάβουν την τραπεζική επιδότηση. Η επιλεξιμότητα των αιτούντων θα κρίνεται από την ΕΓΔΙΧ. Στην συνέχεια, η ΕΓΔΙΧ θα δίνει αναφορά στις τράπεζες για το πόσοι είναι οι πελάτες τους που αξιολογήθηκαν ως ευάλωτοι και θα ζητά από τις τράπεζες να της δώσουν τα στοιχεία για το ύψος της τρέχουσας τοκοχρεωλυτικής δόσης του δανείου του κάθε δανειολήπτη και το ύψος στο οποίο αυτή βρισκόταν τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησαν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η διαφορά στα ποσά των δύο δόσεων θα κρίνει, σε μηνιαία βάση, το ποσό της επιδότησης (50%) που θα λαμβάνει ο δικαιούχος.

5) Ο ευάλωτος δικαιούχος θα επιδοτείται για 12 μήνες από τη στιγμή της εισόδου του στην πλατφόρμα και την υποβολή της αίτησης. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από την ΕΓΔΙΧ άμεσα. Ο χρόνος για την λήψη της επιδότησης, όμως, αν ο δανειολήπτης μπει στην πλατφόρμα π.χ. τον Φεβρουάριο, θα μετράει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 και όχι μέχρι τα τέλη του 2023.

6) Οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται από τις τράπεζες και μάλιστα προκαταβολικά, αλλά όχι απευθείας στους δικαιούχους πελάτες τους. Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προκαταβάλουν ένα ποσό στην ΕΓΔΙΧ για την κάλυψη των επιδοτήσεων, το οποίο και θα καταβάλλουν στην συνέχεια ανά τρίμηνο. Μάλιστα, υπάρχει δέσμευση των τραπεζών, αν το ποσό που καταβάλλουν αναλωθεί νωρίτερα, να καλύψουν και το τυχόν επιπλέον. Δημιουργείται επομένως ένας μηχανισμός τύπου «Γέφυρα» μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι δανειολήπτες.

7) Ένας οφειλέτης θεωρείται ευάλωτος όταν πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια ως ακολούθως:
Το υπόλοιπο της οφειλής από το δάνειο που έχει υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εκατό τριάντα πέντε χιλιάδων (135.000) ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος (έως 5 μέλη), έως του ανώτατου ποσού των διακοσίων δέκα πέντε χιλιάδων (215.000) ευρώ ανά πιστωτή.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχει επέλθει μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων ως εξής:

1. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των τελευταίων έξι (6) μηνών πριν την υποβολή της αίτησης παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τους αντίστοιχους έξι (6) προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

i) για ποσά έως χίλια (1.000) ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του είκοσι τοις εκατό (20%)

ii) για ποσά μεγαλύτερα των χιλίων (1.000) ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του τριάντα τοις εκατό (30%), όπως οι αποδοχές αυτές δηλώνονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τον εργοδότη.

2. ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, των οποίων τα έσοδα του τελευταίου εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του τριάντα τοις εκατό (30%), σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο εξάμηνο, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές φορολογικές δηλώσεις

3. Σε περίπτωση εποχικής απασχόλησης ή δραστηριότητας, συγκρίνονται οι αποδοχές ή τα έσοδα του τελευταίου ενός (1) έτους πριν την υποβολή της αίτησης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προκειμένου να εντοπιστεί η μείωση. Ως «εποχική» νοείται η απασχόληση ή δραστηριότητα που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων, οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) και μικρότερο από εννέα (9) μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Λύση για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες - Καλύπτεται το 50% της αύξησης των δόσεων δανείων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider