Κεντρικές Τράπεζες και αγορές κινούνται πλέον με αντίθετες «θεωρίες»

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κεντρικές Τράπεζες και αγορές κινούνται πλέον με αντίθετες «θεωρίες»
Η απότομη αντίδραση των αγορών στις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών είναι «μήνυμα» για την επερχόμενη κατάσταση από το 2023.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα είχαν χαρακτηριστικά που δεν άρεσαν στις αγορές.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και η έναρξη της νομισματικής απόσυρσης (μείωση ρευστότητας), συνοδεύτηκαν από την «θέση» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και γι' αυτό η «σύσφιξη» θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το 2023. Με άλλα λόγια οι κεντρικές τράπεζες έχουν εγκαταλείψει την θεωρία της προσωρινότητας του πληθωρισμού.

Οι αγορές αντίθετα, αντέδρασαν βιαίως, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση πως ο πληθωρισμός έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, οι τιμές έχουν αρχίσει να υποχωρούν σταδιακά και οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν να θέλουν να τραβάνε το σχοινί περισσότερο απ όσο πρέπει. Και αυτό με άμεσο τον κίνδυνο να προκαλέσουν μία ύφεση βαθύτερη από εκείνη που απαιτεί η συγκράτηση του πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν οτι από την Τετάρτη το βράδυ είχαμε μια συνδυασμένη βίαιη πτώση τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στα ομόλογα...

Η αλήθεια βέβαια είναι οτι η ανοδική τάση των τιμών υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς και ο κίνδυνος μιας δεύτερης φάσης αυξήσεων παραμένει ισχυρός επειδή πολλές εταιρείες και πολλοί κλάδοι έχουν απορροφήσει την αύξηση του κόστους μετακυλίοντας μόνο ένα μέρος της στον τελικό καταναλωτή. Όμως, τα αυξανόμενα επιτόκια, η συμπίεση των εταιρικών περιθωρίων και η ασθενέστερη κατανάλωση φέρνουν τις εταιρείες στη θέση να «πρέπει» να μετακυλήσουν μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους στον τελικό πελάτη.

Και παρ' ότι η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά ισχυρή, οι πραγματικοί μισθοί, ιδίως στην Ευρώπη, χάνουν διαρκώς την πραγματική τους αγοραστική δύναμη από την αύξηση των τιμών.

Η δεκαετία του 70 και το σήμερα

Λίγο πολύ το 2021 - 22 από την πλευρά της συμπεριφοράς των κεντρικών τραπεζών, των επιχειρήσεων, αλλά και των αγορών, φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά της δεκαετίας του '70, αλλά από το 2023 διαφοροποιείται η αντίληψη μεταξύ των τριών...

Η πραγματικότητα δείχνει οτι μπαίνουμε μετά τον φετινό Δεκέμβρη σε αχαρτογράφητα εδάφη, όπου οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινώνονται και τα πραγματικά εισοδήματα πέφτουν, δημιουργώντας κενά κάτω από την επιφάνεια των οικονομικών δεδομένων που, αν και αποδυναμώνονται, προς το παρόν δεν έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η ρευστότητα που είχε διαχυθεί από τις κεντρικές τράπεζες, αρχίζει να αποσύρεται. Αυτό γίνεται - και θα γίνει πολύ περισσότερο - αισθητό από το 2023, πρωταρχικά σε ασθενέστερους οικονομικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές και στην συνέχεια σε ολόκληρη την οικονομία.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον κεντρικές τράπεζες και αγορές είναι σοβαρό ενδεχόμενο να μη βρίσκονται πάντα από την ίδια πλευρά των χαρακωμάτων, όσοβ αφορά την προθυμία καταπολέμησης του πληθωρισμού. Λίγο πολύ αυτό ήταν και το μήνυμα από την πλευρά των αγορών, τα δύο τελευταία 24ωρα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης δεν θα «κάψει» την επενδυτική βαθμίδα

Deutsche Bank: «Τα χειρότερα πρέπει να έχουν τελειώσει» - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και ύφεση το 2023

Γιατί η BofA αναμένει ένα νέο «κύμα» sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider