Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα καθώς οι διεθνείς τιμές αναμένεται να συγκρατηθούν από τις επιφυλάξεις της αγοράς για συνέχιση της ύφεσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,842 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,795 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,138 ευρώ το λίτρο. Σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα και στις τρεις περιπτώσεις οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά ελάχιστα λεπτά, κάτι που μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με ήπιο ρυθμό προκειμένου, όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς, να σταθεροποιηθούν σε επίπεδα παρόμοια με τα σημερινά.
Η αύξηση ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι πιο αισθητή λόγο της μείωσης της κρατικής επιδότησης. «Οι τιμές του διυλισμένου προϊόντος τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένες. Μαζί με το δεκάλεπτο που μείωσε η κυβέρνηση την επιδότηση θα δούμε το πετρέλαιο στο 1,30 ευρώ το λίτρο από 1,15 ευρώ που ήταν» εξήγησε ο αντιπρόεδρος εμπόρων υγρών καυσίμων, Γιώργος Ασματόγλου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Μικρή άνοδο στις τιμές αναμένει η διεθνής αγορά
Και ενώ οι τιμές στην ελληνική αγορά είναι σήμερα υψηλότερες σε σχέση με το 2021 (τον Ιανουάριο του 2021 ή μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,437 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης 1,175 ευρώ το λίτρο), δεδομένων των συνθηκών (ενεργειακή κρίση, φόβοι για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης, σφιχτή αγορά και περιορισμένα αποθέματα), παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα, ειδικά αν τα συγκρίνει κανείς με τα μέσα τού έτους όπου ξεπέρασαν κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς, στις αρχές του 2023 οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα εφόσον το Brent αναμένεται να καταγράψει αύξηση μόλις 4% λόγω της διεθνούς ανησυχίας για ύφεση. Μια τέτοια αύξηση, από μόνη της, δεν είναι ικανή να επηρεάσει αισθητά, τουλάχιστον όσον αφορά τις τιμές της ελληνικής αγοράς καθώς οποιαδήποτε αυξομείωση στην τιμή αφορά μόνο στο 50% της τελικής τιμής (δεομένου ότι το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε δασμούς, φόρους και άλλα κόστη) ενώ πρέπει να συνυπολογίζεται ότι το Brent αποτελεί κυρίως δείκτη πρόβλεψης καθώς ο χονδρικές τιµές στην Ελλάδα καθορίζονται από τις διεθνείς τιµές των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών και όχι από τις τιµές του αργού.
Από τι εξαρτάται η πορεία των τιμών του πετρελαίου στις αρχές του 2023
Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν ελαφρώς το 2023 λόγω της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών. Σχετική έρευνα του Reuters υποστηρίζει ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 89,37 δολάρια το βαρέλι το 2023, μόλις 4% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 85 δολαρίων το βαρέλι.
«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση στις αρχές του 2023 καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters ο Μπράντλεϊ Σάντερς, βοηθός οικονομολόγος της Capital Economics.
Η δημοσκόπηση του Reuters έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ανοδικών αναλύσεων για το πετρέλαιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόβλεψης για 90 δολάρια το βαρέλι από την Bank of America και για 10 το βαρέλι από την Ninepoint Partners.
Ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να έχουν υποχωρήσει, δημιουργώντας αισιοδοξία για χαμηλότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed στο μέλλον, παραμένουν ανησυχίες ότι τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.