«Ρότα» για νέο ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης ΑΠΕ το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ρότα» για νέο ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης ΑΠΕ το 2023
Μέσα στο νέο έτος, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία καινούριες μονάδες συνολικής ισχύος 2.015 MW, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, με περίπου τα 3/4 να είναι φωτοβολταϊκά πάρκα. Διαδοχικά ρεκόρ «ενεργοποίησης» καινούριων ΑΠΕ το 2019 (905 MW), το 2020 (999,3 MW), το 2021 (1.233 MW) και το 2022 (1518 MW).

Ο επενδυτικός «πυρετός» για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει θέσει την Ελλάδα σε τροχιά κατάρριψης αλλεπάλληλων ρεκόρ την τελευταία 5ετία. Έτσι, μετά από τις ιστορικές πρωτιές κάθε χρονιά την περίοδο 2019-2022, σύμφωνα με την πρόβλεψη του αρμόδιου Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) η τάση αυτή κάθε άλλο θα ανακοπεί το 2023, καθώς εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσει για πρώτη φορά το «φράγμα» των 2.000 ΜW (Μεγαβάτ), στις ενεργοποιήσεις μέσα σε ένα έτος «πράσινων» έργων ηλεκτροπαραγωγής.

Οι προβλέψεις του Διαχειριστή περιλαμβάνονται στο τελευταίο δελτίο του για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (για τον Σεπτέμβριο 2022), όπου επίσης περιλαμβάνονται τα στοιχεία για την προηγούμενη 4ετία και τα οποία δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο ο «πήχης» ανέβαινε όλο και υψηλότερα. Έτσι, μέσα στο 2019 τέθηκαν σε λειτουργία σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 905 MW, το 2020 νέα έργα 999,3 MW και το 2021 μονάδες 1.233 MW.

Για το 2022, ο Διαχειριστής εκτιμά ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα καταρρίψουν ένα ακόμη ρεκόρ, με τις νέες εντάξεις να φτάνουν σε συνολική ισχύ τα 1.518 MW. Ωστόσο, το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί φέτος, καθώς προβλέπεται πως θα «ενεργοποιηθούν» καινούριες «πράσινες» επενδύσεις συνολικής ισχύος 2.015 MW.

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, στα έργα αυτά θα κυριαρχήσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, με τη συνολική τους ισχύ να ανέρχεται σε 1584 MW. Θα ακολουθήσουν τα αιολικά πάρκα, με την αύξηση του χαρτοφυλακίου τους κατά 412 MW, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες λιγότερο διαδεδομένες «πράσινες» τεχνολογίες.

Έτσι, τα νέα μικρά υδροηλεκτρικά έργα θα ανέλθουν σε 13,5 MW, ενώ οι καινούριες μονάδες βιομάζας σε 5,5 MW. Οριακή, κατά 1 MW μόλις, θα είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμότητας.

Συγκράτηση των τιμών

Σημαντικός λόγος για τη σημαντική ενίσχυση της διείσδυσης ΑΠΕ είναι το προηγούμενο σχήμα διαγωνισμών, με το οποίο «κλείδωσε» ταρίφες ένα σημαντικού μεγέθους πράσινο χαρτοφυλάκιο, το οποίο κατασκευάζεται σταδιακά. Ωστόσο, σημαντική είναι και η ενίσχυση των «μικρών» έργων, τα οποία είτε συνδέονται στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, είτε ομαδοποιημένα στο σύστημα μεταφοράς.

Πέρα από την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η διείσδυση των ΑΠΕ επιφέρει επίσης και συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών. Κι αυτό γιατί καθώς από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, οι αμοιβές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή τους κινείται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των συμβατικών σταθμών ορυκτών καυσίμων, οι ΑΠΕ έχουν εξελιχθεί σε βασική πηγών χρηματοδότησης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών.

Μάλιστα, από τις αρχές Ιουλίου, η χρηματοδότηση γίνεται με την παρακράτηση σημαντικού μέρους των εσόδων «στην πηγή», με την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή τους στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μέσω αυτού του μέτρου, όπως έχει γράψει το Insider.gr, μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου 2022, οι ΑΠΕ είχαν εισφέρει 1,7 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 61% των συνολικών εσόδων από το Μέτρο, καθώς ο δεύτερος «αιμοδότης» (που ήταν οι λιγνιτικοί σταθμοί) εισέφεραν στο Ταμείο 470 εκατ. περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider