Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ανακοίνωσε πως το ΥΠΟΙΚ της χώρας ξεκίνησε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποφυγή του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας καθώς την Πέμπτη οι ΗΠΑ έφτασαν το «ταβάνι» του ορίου χρέους τους.
Σε επιστολή της προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου, η Γέλεν αναφέρει πως μέρος των επενδύσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα ανασταλεί μέχρι τις 5 Ιουνίου και τόνισε πως το Κογκρέσο πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ στα 31,4 τρισ. δολάρια.
Οι πόροι των επενδύσεων θα επανέλθουν μόλις το όριο χρέος αυξηθεί και το μέτρο δεν θα επηρεάσει τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σημειώνεται στην επιστολή.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους αλλά το ανώτατο όριο έχει αυξηθεί 22 φορές από το 1997 έως το 2022, σύμφωνα με το CNBC.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα θέσει ως προτεραιότητα τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά τα μέσα Απριλίου και αφού θα έχει συζητηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση.
Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που διαθέτει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί τεχνικά για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη.
Αυτό μπορεί να παρατείνει το ρολόι για εβδομάδες ή μήνες, ενώ το Κογκρέσο συνεχίζει να απορρίπτει ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.
Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο δεν αυξηθεί.
Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.