Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων
Όχι νωρίτερα από τις αρχές Φεβρουαρίου η προδημοσίευση του Οδηγού, ενώ ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» αν το ΥΠΕΝ θα «τρέξει» το πρόγραμμα και για τρεις κατηγορίες δικαιούχων (νοικοκυριά, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Στόχος από τα 250.000 φωτοβολταϊκά, τα 80.000 να είναι συστήματα που θα συνδυάζονται με μπαταρίες, για την επιδότηση των οποίων θα διατεθούν 350 εκατ. από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος.

Η αποσαφήνιση λίγων λεπτομερειών που απομένουν αναφορικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», αλλά και η οριστικοποίηση του κατά πόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναλάβει να το «τρέξει» και για τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων (νοικοκυριά, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις), είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr οι μοναδικές πλέον εκκρεμότητες για να γίνει η «πρεμιέρα» της δράσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι οι παραπάνω εκκρεμότητες θα διευθετηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε η υποβολή των αιτημάτων να ξεκινήσει μέσα στον πρώτο 10ήμερο Μαρτίου. Έτσι, σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, στην ειδική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση για τα 250.000 περίπου φωτοβολταϊκά που εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν μέσω του προγράμματος.

Λόγω πάντως των παραμέτρων που εκκρεμούν ακόμη για την οριστικοποίηση της «φόρμουλας» υλοποίησης του προγράμματος, η προδημοσίευση του Οδηγού θα γίνει λίγο αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος προέβλεπε πως θα γινόταν περί τα μέσα Ιανουαρίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, η προδημοσίευση τοποθετείται πλέον στις αρχές Φεβρουαρίου.

Έμφαση στα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

Νεότερες επίσης πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, με το μέγιστο ποσοστό (60%) της επιδότησης, στα συστήματα τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρίες. Κι αυτό γιατί η «συντονισμένη» λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού με μία μπαταρία θα επιτρέψει στον δικαιούχο να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών του με ρεύμα «από τον ήλιο», ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου τοπικά από τον ΔΕΔΔΗΕ (αποτρέποντας φαινόμενα συμφόρησης).

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι από τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν με τη δράση, ένα ποσό της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ να αφορά συστήματα με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτά τα κεφάλαια, εκτιμάται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν, τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες.

Το ποσό ειδικά για τα φωτοβολταϊκά με μονάδες αποθήκευσης είναι ενδεικτικό του μεγάλου ύψους της επιδότησης που θα δίνεται σε αυτή την περίπτωση, αν ληφθεί υπόψη ότι για όλο το πρόγραμμα θα διατεθούν κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, όπως αναφερόταν και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Πάντως, τα 700 εκατ. ευρώ δεν αποτελεί το «ταβάνι» για την κάλυψη των επιδοτήσεων, καθώς στόχος είναι στο πρόγραμμα να εισρεύσουν ενισχύσεις και από άλλα προγράμματα ή πηγές. Μία από αυτές είναι τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από το REPowerEU.

Κλειδωμένη η χρονική προτεραιότητα

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος, θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις. Σε αντίθεση με τα συστήματα με μπαταρίες, στα «απλά» φωτοβολταϊκά η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη, ξεκινώντας από 20%.

Παράλληλα, εδώ και καιρό έχει «κλειδώσει» ότι το κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα σκέψη για επανεξέταση της απόφασης. Ο λόγος είναι πως το ΥΠΕΝ πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσει περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.

Αποφάσεις για τον φορέα υλοποίησης

Αντίθετα, με την εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων, θα ήταν πιθανό να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα συνειδητοποιούσαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν με ίδια κεφάλαια την υπόλοιπη επένδυση, με συνέπεια τελικά να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το πρόγραμμα. Απόδειξη ότι αυτό το σενάριο κάθε άλλο παρά απίθανο είναι αποτελείτο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», όπου πολλοί από τους αρκετούς δικαιούχους δεν εξαργύρωσαν τελικά το voucher τους.

Πάντως, αν και ο σχεδιασμός του προγράμματος γίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχουν σκέψεις να μην είναι εκείνο που θα το «τρέξει» στο σύνολό του – κρατώντας πάντως σε κάθε περίπτωση το σκέλος που αφορά τα νοικοκυριά.

Έτσι, μία εναλλακτική που εξετάζεται είναι μήπως το σκέλος που αφορά τους αγρότες υλοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή εκείνο για τις μικρομεσαίες από το υπουργείο Ανάπτυξης - το οποίο εξάλλου θα υλοποιήσει άμεσα ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του εξοπλισμού ΜμΕ, στο οποίο επίσης θα προβλέπεται η επιδότηση μεταξύ άλλων και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider