Η Eυρωζώνη κατευθύνεται σε πορεία να γλυτώση «ξυστά» την ύφεση μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη στα τέλη του 2022, παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% για το δ' τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,3% για το γ' τρίμηνο του 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%. Για το σύνολο του περασμένου χρόνου, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ανήλθε στο 3,5%. Ενώ η γερμανική και η ιταλική παραγωγή συρρικνώθηκαν, η Γαλλία και η Ισπανία παρέμειναν ανθεκτικές ενώ ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα στοιχεία για την Ιρλανδία.
Η ευρωζώνη, η οποία πλέον αποτελείται από 20 χώρες μετά την ένταξη της Κροατίας την 1η Ιανουαρίου, έχει δυσκολευτεί με την άνοδο - ρεκόρ των τιμών που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή και την πυροδότηση του κόστους της ενέργειας, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας πακέτα βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο καλός για την εποχή καιρός οδήγησε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Μεταξύ των πολλών αντίθετων ανέμων συγκαταλέγεται και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, με καταναλωτές σε πολλές χώρες να εξακολουθούν να βλέπουν ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, ενδέχεται να υποχωρήσει σημαντικά, πιθανώς νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, χάρη στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου ενώ και η αγορά εργασίας έχει επίσης παρουσιάσει ανθεκτικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο από την ύφεση και χαράσσει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της για την νομισματική πολιτική εν μέσω των ευμετάβλητων οικονομικών προοπτικών.