Σημαντική ενίσχυση για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Σε υψηλό 4 μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σημαντική ενίσχυση για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Σε υψηλό 4 μηνών
Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της S&P Global που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 47,2 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών.

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P GLobal, ο εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν οριακή επιδείνωση της υγείας του τομέα στο ξεκίνημα του έτους. Η συνολική κάμψη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών, μολονότι ήταν αισθητά ηπιότερη από ό,τι παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς τα επίπεδα παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα.

Οι συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό παρέμειναν ασθενείς, ωστόσο υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά, η απότομη συρρίκνωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών οδήγησε εν μέρει τις εταιρείες στη μείωση του αριθμού εργαζομένων για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με εντονότερους ρυθμούς λόγω των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών και των ελάχιστων αγορών προμηθειών.

Παράλληλα, η αύξηση κόστους εξασθένησε. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν αισθητά πάνω από τη γενική τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2023. Η πορεία προς τη σταθεροποίηση της παραγωγής καταγράφηκε μετά από μία περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης και οι μειωμένες δαπάνες από την πλευρά των πελατών εξακολούθησαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Ωστόσο, άλλες εταιρείες ανέφεραν ορισμένες θετικές εξελίξεις ως προς τη ζήτηση των πελατών.

Παρ’ όλα αυτά, οι εισροές νέων παραγγελιών μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο. Οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν για όγδοο συνεχή μήνα, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στην αγοραστική δύναμη των πελατών μετά τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης υποχώρησε αισθητά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η επιβάρυνση κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκε με ασθενέστερο ρυθμό τον Ιανουάριο. Ο
ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Παρότι οι εταιρείες εξακολούθησαν να επισημαίνουν τις αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, ορισμένες ανέφεραν ότι η υποτονική ζήτηση για εισροές είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αυξήσεις των
τιμών των προμηθευτών.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν σε γενικές γραμμές έντονος. Οι υψηλότερες τιμές πώλησης αποδόθηκαν στη μετακύλιση του υψηλότερου κόστους στους πελάτες. Παρότι ταχύτερος από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021.

Εξαιτίας των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020. Ανταποκρινόμενες στις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι εταιρείες μείωσαν τα επίπεδα απασχόλησης. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν μόλις οριακός.

Δίνοντας τέλος στην οκτάμηνη περίοδο συνεχούς συρρίκνωσης, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητους όγκους αγορών εισροών τον Ιανουάριο. Ορισμένες εταιρείες αναφέρθηκαν στις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων προμηθειών, τα οποία υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με σταθερό ρυθμό.

Τέλος, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή των Ελλήνων παραγωγών αγαθών παρέμειναν αισιόδοξες στο ξεκίνημα του έτους. Σύμφωνα με αναφορές, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προήλθε από τις ελπίδες για ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Το χειρότερο σερί για τις τιμές ενοικίων από το 2008 για τον Ιανουάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider