Άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 7,2% στην Ελλάδα και κατά 8,5% στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, έναντι 7,6% και 9,2% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Όπως αναμενόταν, η επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών συνεχίζεται και στην Ελλάδα (για 4ο συνεχή μήνα) αλλά και στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
Ωστόσο, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη επιταχύνονται. Η προσοχή στέφεται κυρίως στα είδη διατροφής που είναι το «επίκεντρο» των πιέσεων. Με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει για τον Φεβρουάριο νέο πακέτο μέτρων στήριξης, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί και τις έως τότε ανάγκες.
Τα αναλυτικά στοιχεία για Ελλάδα - Πίνακες
Αναλυτικά, τα στοιχεία των δεδομένων της Eurostat για την Ελλάδα δείχνουν μεγάλη αποκλιμάκωση στο πεδίο της ενέργειας: οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3% τον Ιανουάριο έναντι της (επίσης πολύ χαμηλής) ανόδου κατά 4,7% το Δεκέμβριο.
Πλέον η πιο υψηλή άνοδος τιμών είναι στα τρόφιμα με το δείκτη ωστόσο τον Ιανουάριο να αυξάνονται κατά 12,6%, δηλαδή με οριακά χαμηλότερη ταχύτητα σε σχέση με τον Δεκέμβριο (όταν είχε αυξηθεί κατά 12,9%).
Επιταχύνεται τον Ιανουάριο και η άνοδος των τιμών στα βιομηχανικά είδη: στην Ελλάδα ο δείκτης έχει άνοδο κατά 8,2%, έναντι αύξησης κατά 7,3% το Δεκέμβριο.
Σε σχέση τώρα με την Ευρωζώνη, η άνοδος και του γενικού δείκτη και όλων των υπολοίπων κατηγοριών είναι βραδύτερη με την εξαίρεση δύο περιπτώσεων: του κλάδου των υπηρεσιών (που καταγράφουν άνοδο 5,3% στην Ελλάδα, έναντι 4,2% στην Ευρωζώνη) και του κλάδου των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (που αυξάνονται με κατά 8,2% στην Ελλάδα και κατά 6,9% στην Ευρωζώνη).
Σημειώνεται πως τα απολογιστικά στοιχεία για το 2022 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο μέσος πληθωρισμός του 2022 ( μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 - Δεκεμβρίου 2021), παρουσίασε αύξηση 9,6% (άνοδο 9,9% προέβλεπε το ΥΠΟΙΚ). Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί κατά 9,7% και η τελική άνοδος είναι 9,3%, επίσης χαμηλότερη του στόχου.
Τα τελικά στοιχεία Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15/2. Λίγο αργότερα στις 23/2 η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πορεία τιμών Ευρωζώνης
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 8,5% τον Ιανουάριο, από 9,2% τον Δεκέμβριο, 10,1% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο.
Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης αλλά με έντονη αποκλιμάκωση: κατά 17,2% τον Ιανουάριο, από 25,5% τον Δεκέμβριο, από 34,9% τον Νοέμβριο, 41,5% τον Οκτώβριο, 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Ο ρυθμός ανόδου στην ενέργεια λοιπόν επιβραδύνεται, ενώ σε άλλους δείκτες επιταχύνεται σημάδια διάχυσης της ακρίβειας στην αγορά.
Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη αυξάνεται, κατά 14,1%, από 13,8% τον Δεκέμβριο, 13,6% τον Νοέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν επίσης ταχύτερη αύξηση 6,9% από 6,4% τον Δεκέμβριο, 6,1% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 4,2% από 4,4% τον Δεκέμβριο, 4,2% τον Νοέμβριο, 4,3% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και από 3,8% τον Αύγουστο.