Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην αποχαλκοποίηση της χώρας, ώστε η Ελλάδα να συμβαδίσει με τους ευρωπαϊκούς στόχους συνδεσιμότητας και την Κοινωνία των Gigabit. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, πρόσφατα η KτΠ, ως εκτελεστικός βραχίοντας του ΥΨΔ, προχώρησε στην απευθείας ανάθεση του έργου «Υπηρεσίες Υποστήριξης για το copper switch-off στον οικονομικό φορέα «OZ LIAISON ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ».
Κατόπιν της σχετικής απόφασης η OZ LIAISON θα αναλάβει το έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, «Μελέτη χάραξης στρατηγικής για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού, συνολικού προϋπολογισμού 16.700 ευρώ και χρονικής διάρκειας 2 μηνών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ΚτΠ ως επιτελικός βραχίονας υποστήριξης της υλοποίησης έργων και δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των δράσεων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα, έχει αναλάβει να υποστηρίξει σε εξειδικευμένες δράσεις την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των δικτύων 5ης γενιάς (5G) και του διαστήματος κατόπιν της από 16.12.2021 Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει υπογράψει με την τελευταία.
Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης με στόχο τη διαμόρφωση και σύνταξη τεύχους Διακήρυξης καθώς και των συμπληρωματικών εγγράφων που απαιτούνται αλλά και την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου σε όρους χρονικής συνέπειας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα να συμβαδίσει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία φιλοδοξεί να επιτύχει την κατάργηση του χαλκού έως το 2030. Η διαδικασία για την πλήρη κατάργηση του δικτύου του χαλκού ξεκίνησε στο τέλος Μαρτίου 2022 με την έναρξη διαβούλευσης από την ΕΕΤΤ. Το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση καθώς από την αλλαγή θα προκύψει και υποχρεωτική αναβάθμιση των γραμμών των συνδρομητών, μια και οι παλιές τους γραμμές θα καταργηθούν.
Οι επενδύσεις των παρόχων
Αρωγός στην όλη προσπάθεια είναι φυσικά και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι δρομολογούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειωτέον ότι το ελληνικό δίκτυο χαλκού, το οποίο είναι εγκατεστημένο από τον ΟΤΕ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, έχει ήδη ξεκινήσει να αντικαθίσταται από οπτικές ίνες.
Μέχρι και σήμερα οι πάροχοι εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες στα προϊόντα και στις υπηρεσίες πάνω από το συγκεκριμένο δίκτυο, ιδίως μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και τις υπηρεσίες συνεγκατάστασης, Φυσικής ή Απομακρυσμένης, στα Αστικά Κέντρα (ΑΚ) του OΤΕ. Στόχος όμως είναι μέσα σε μία τετραετία, ως το 2027, να έχει καλυφθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, περί τα 4,8 εκατ. γραμμές, με οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.
Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ, 800.000 γραμμές έως το 2025 αναμένεται να καλύψει η Vodafone μέσα από το πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ενώ 1,6 εκατ. γραμμές φιλοδοξεί να προσφέρει δυνητικά η Nova μέσω του επενδυτικού της πλάνου ύψους 2 δισ. που θα υλοποιήσει την επόμενη πενταετία. Άλλες 800.000 περίπου γραμμές αναμένεται να προσφερθούν από το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, έργο η υλοποίηση του οποίου έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.