Στα 800 δισ. ευρώ έχει «αναρριχηθεί» ο λογαριασμός των μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση του think-tank Bruegel.
Σύμφωνα με το Reuters που μεταδίδει τα στοιχεία της έρευνας, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ το ποσό που διέθεσε η Βρετανία ανέρχεται σε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία σε 8,1 δισ. ευρώ, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα.
Η Γερμανία βρίσκεται στην «κορυφή» της κατάταξης, έχοντας δαπανήσει περίπου 270 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έκαστη εκ των οποίων έχουν δαπανήσει λιγότερα από 150 δισ. ευρώ.
Όπως παρατηρεί το Bruegel, οι κυβερνήσεις έχουν εστιάσει κυρίως σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως μειώσεις στον ΦΠΑ στη βενζίνη ή την εφαρμογή πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το think-tank, η δυναμική αυτή πρέπει να αλλάξει, καθώς οι χώρες εξαντλούν τον δημοσιονομικό χώρο τους για να διατηρήσουν μια τόσο ευρεία χρηματοδότηση.