Προειδοποιεί η Deutsche Bank: Οι μετοχές θα υποφέρουν εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν υποχωρήσει γρήγορα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιεί η Deutsche Bank: Οι μετοχές θα υποφέρουν εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν υποχωρήσει γρήγορα
«Ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 17% από τα χαμηλά που έφτασε στα μέσα Οκτωβρίου».

Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν προηγουμένως, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε ένα sell-off μετοχών και ομολόγων, όπως επισημαίνει ο κορυφαίος αναλυτής στρατηγικής της Deutsche Bank, Τζιμ Ράιντ.

Ο Ράιντ, επικεφαλής έρευνας της Deutsche Bank, τόνισε πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι τιμές στις ΗΠΑ στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, αντί να υποχωρήσουν κατά 0,1%, όπως περίμεναν οι ειδικοί.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις αγορές, καθώς οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τους τελευταίους έξι μήνες βοήθησαν να τονωθεί το ράλι των μετοχών. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 17% από τα χαμηλά που έφτασε στα μέσα Οκτωβρίου. Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να πέφτει από τον Ιούνιο, αλλά ο ρυθμός ήταν λιγότερο γρήγορος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», υπογράμμισε.

Επιπλέον, κατέγραψε ότι ο ετήσιος ρυθμός του δομικού ΔΤΚ τους τελευταίους 3 μήνες επιταχύνθηκε στο 4,25% από 3,14% προηγουμένως και οι μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ ενόψει και των ανακοινώσεων για τις πιέσεις τον Ιανουάριο, ίσως βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Αυτές οι αναθεωρήσεις, παράλληλα με τις νέες αυξήσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και η πρόσφατη ισχυρή αποτύπωση της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, περιπλέκουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού και τη δουλειά της Fed. Μέρος αυτής της αβεβαιότητας έχει υποστηριχθεί από τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ που αυξάνονται κατά περίπου 42 μ.β. από τις 2 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

Ένας άλλος κίνδυνος για τις αγορές είναι ότι το κόστος στέγασης και οι τιμές στα ενοίκια δεν έχουν μειωθεί τόσο γρήγορα όσο άλλοι «συντελεστές» που συναποτελούν την πληθωριστική λαίλαπα. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές στρατηγικής της αγοράς αποδίδουν τις απώλειες στην επίμονα υψηλή αύξηση των μισθών και τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, όμως τη Δευτέρα, η Wall Street αντιδρά και δείχνει σημάδια ανάκαμψης καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θα καταφέρει να βγει «ζωντανή» η Τουρκία από τα συντρίμμια της; - Τι λένε Teneo και Goldman Sachs

ΕΚΤ: Κομβικός ο Μάρτιος για το peak των επιτοκίων - «Κλειδί» οι νέες προβλέψεις, σύμφωνα με τον Σεντένο

Αισιοδοξία, αλλά και «καμπανάκια» για το 2023, από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider