Πολύ αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία που έχει επιστρέψει για τα καλά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών, έστειλε χθες η Societe Generale.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σε κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», η γαλλική τράπεζα έδωσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει τον Μάιο και επεσήμανε την υψηλή ρευστότητα των επενδυτών για τοποθετήσεις στις χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να τις προσελκύσει.
Στην κλειστή συνάντηση είχε προσκληθεί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συζήτησε με την κα Diony Lebot, Deputy CEO του ομίλου της Societe Generale το θέμα των διεθνών οικονομικών προκλήσεων και την επιρροή τους στην Ελλάδα. Την συζήτηση με την ελληνικής καταγωγής, όπως ανέφερε η ίδια, υψηλόβαθμη τραπεζίτισσα συντόνισε ο κ. Klaus Baader, Global Chief Economist της Societe Generale. Ο ίδιος μίλησε νωρίτερα με θέμα τον πληθωρισμό, ενώ ομιλία για τους λόγους για τους οποίους το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τις εκδόσεις ομολόγων, έκανε και ο κ. Guy Stear, Head of Fixed – Income Research.
Στην κλειστή συνάντηση της Societe Generale είχαν προσκληθεί επίσης ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και διατελέσας Υφυπουργός Οικονομικών για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, Γιώργος Ζαββός (σημειώνεται ότι ο Υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας εξήρε αρκετές φορές κατά την ομιλία του την μεγάλη συμβολή των δύο ανδρών στην αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία), ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και άλλοι τραπεζίτες, στελέχη του ΤΧΣ και επιχειρηματίες.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής τράπεζας επεσήμαναν την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα και δήλωσαν το ενδιαφέρον του ομίλου για επενδύσεις ειδικά στο σκέλος των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και στην ενέργεια. Προέβλεψαν ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σε τρεις μήνες και σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ, η χώρα μπορεί να προσελκύσει μεγάλο μέρος της επενδυτικής ρευστότητας.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αυτή την στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν 200 δισ. ευρώ από συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα τόσα και περισσότερα από ασφαλιστικές εταιρίες για να επενδυθούν σε εταιρικά ομόλογα. Τα στελέχη της SG είπαν πως η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά από κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) και πακέτων στήριξης (RePowerEU) που μαζί με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θα φτάσουν τα 80 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Ανέφεραν ως μεγάλη πρόκληση την ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον τραπεζικό τομέα. Σχολίασαν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυροποιημένη θέση και έκαναν αναφορά στα θετικά σχόλια του Αντρέα Ένρια για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.
Ειδική επισήμανση έκαναν στο ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποεπενδύσει σύντομα από τις ελληνικές τράπεζες ώστε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα. Αναφορά έγινε και στις καταθέσεις που έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι αυτό είναι θετικό σε μια περίοδο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021, έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022, επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του 2022, επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και τέλος, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έως το α΄ εξάμηνο 2023.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση, καθώς είναι καλά θωρακισμένη και έχει δημιουργήσει υψηλά buffers. Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι απαιτείται για την ανάκτηση του investment grade αλλά οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τις εκλογές. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ήταν πιο συγκρατημένος στις προβλέψεις του σε σχέση με τα στελέχη της SG, οριοθετώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε 6 – 9 μήνες.
Μιλώντας, τέλος, για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ βασικά ζητήματα είναι επίσης η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.