Τράπεζες: Στο 1,83% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ – Χάσμα σχεδόν 8 μονάδων πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στο 1,83% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ – Χάσμα σχεδόν 8 μονάδων πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές
Παρά την τεράστια πρόοδο που έχουν κάνει στη μείωση των NPEs, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν επιτύχει μεν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά μένει δρόμος μέχρι την σύγκλιση με την ΕΕ. Στο 13,50% ο δείκτης κεφαλαίων CET1 στο εννεάμηνο 2022, έναντι 14,99% στην ΕΕ.

Σε επίπεδα κάτω του 2% κινείται πλέον ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, συντηρώντας μια μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλύψουν ακόμη οι ελληνικές τράπεζες για να συγκλίνουν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρά την τεράστια πρόοδο που έχουν κάνει στη μείωση των NPEs.

Σύμφωνα με τα ενοποιημένα στοιχεία για τις τράπεζες της ΕΕ το εννεάμηνο 2022 που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 10 Φεβρουαρίου (σ.σ. τα στοιχεία αναφέρονται σε 311 τραπεζικούς ομίλους και 2.396 μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ξένων θυγατρικών και υποκαταστημάτων, καλύπτοντας σχεδόν το 100% του ισολογισμού του τραπεζικού τομέα της ΕΕ), ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΕ μειώθηκε κατά 0,35 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση σε 1,83% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανερχόταν σε 14,99% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Για τις ελληνικές τράπεζες, στο εννεάμηνο του 2022, τόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio – CET1 ratio) όσο και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) σε ενοποιημένη βάση παρέμειναν σταθεροί συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2021, σε 13,5% και 16,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ.

Αποτυπώνοντας την εικόνα εννεαμήνου 2022 σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ΤτΕ αναφέρει ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων σε ατομική βάση βελτιώθηκε, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν σε 14,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 και κατά 94,1 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος αποκλιμακώθηκε περαιτέρω το εννεάμηνο του 2022 (Σεπτέμβριος 2022: 9,7%, Δεκέμβριος 2021: 12,8%), αλλά παρέμεινε σημαντικά υψηλότερος από το αντίστοιχο επίπεδο της ευρωζώνης.

Όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει τον επιχειρησιακό στόχο τους για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ. Σχετικά με τη διάρθρωση των ΜΕΔ, το 68% περίπου αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 22% περίπου στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 περίπου το 38% του συνόλου των ΜΕΔ βρισκόταν σε καθεστώς ρύθμισης. Επισημαίνεται ότι υψηλό ποσοστό των δανείων που τίθενται σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει πάλι καθυστέρηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων οδήγησε σε μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο (οι οποίες είχαν οδηγήσει τις τράπεζες στην καταγραφή σημαντικών ζημιών το εννεάμηνο του 2021), και αυτός ήταν ο κύριος μοχλός για τα κέρδη που έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο εννεάμηνο 2022, μαζί με την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και την εμφάνιση μη επαναλαμβανόμενων εσόδων.

Αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης 2022 στις 24 Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν μέσα στον Μάρτιο οι ανακοινώσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες, οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τις τράπεζες για το 9μηνο 2022 αναφέρουν τα εξής για τα επίπεδα των κόκκινων δανείων.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, με τα συνολικά NPEs να υποχωρούν στα 2,4 δισ. ή 0,7δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Στην Εθνική Τράπεζα, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω στα 1,8 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να διαμορφωθεί στο 5,9% στην Ελλάδα (6,1% σε επίπεδο Ομίλου).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ, με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου να βρίσκεται στο 8%.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το απόθεμα των NPEs διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, ενώ ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 8,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima bank: Το 2023 οι νέες δανειοδοτήσεις θα ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ

HSBC: Το έντονο ενδιαφέρον από το Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες - Η αναδιάταξη θέσεων και οι «καταλύτες» που θα διευρύνουν το «ράλι»

Προειδοποιεί η Deutsche Bank: Οι μετοχές θα υποφέρουν εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν υποχωρήσει γρήγορα

gazzetta
gazzetta reader insider insider