Χαμηλότερες οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – 128 δισ. σε μερίσματα λαμβάνουν οι μέτοχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλότερες οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – 128 δισ. σε μερίσματα λαμβάνουν οι μέτοχοι
Κίνδυνος για μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά πετρελαίου λόγω των υποεπενδύσεων.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε νέες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται ήδη να είναι χαμηλότερες από το ελάχιστο που απαιτείται για να συμβαδίσει με τη ζήτηση (κατά 140 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος), σύμφωνα με το Evercore ISI. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού αυξάνονται με πολύ βραδύ ρυθμό, τόσο που το περιθώριο μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής θα μειωθεί σε μόλις 350.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος από 630.000 το 2023, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι τα στελέχη σε όλα τα επίπεδα επιμένουν τώρα ότι η χρηματοδότηση μερισμάτων και εξαγορών έχει προτεραιότητα έναντι της άντλησης επιπλέον αργού για να καταπνίξει τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών έναντι των υψηλότερων τιμών της αντλίας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε λίγους μήνες, καθώς η κινεζική ζήτηση επιταχύνεται και η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμου φτάνει στο υψηλό όλων των εποχών.

Κίνδυνος για μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά πετρελαίου λόγω των υποεπενδύσεων

Οι επενδυτές στο πετρέλαιο λαμβάνουν μερίσματα ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τα ορυκτά καύσιμα. Και αυτό επειδή οι μέτοχοι που οραματίζονται την επικείμενη κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου επιζητούν στροφή σε βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και όχι σε μακροπρόθεσμα έργα που κινδυνεύουν να καταστούν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προσεγγίζει το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο «μαύρος χρυσός» θα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε λίγους μήνες, πολλοί παραγωγοί παίζουν το δικό τους παιχνίδι και επιδιώκουν να αποδώσουν όσα περισσότερα μετρητά γίνεται στους επενδυτές.

Οι μέτοχοι των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, για παράδειγμα, καρπώθηκαν απροσδόκητα 128 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 χάρη σε έναν συνδυασμό παγκόσμιων διαταραχών του εφοδιασμού, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εντατικοποίηση της πίεσης της Wall Street να δοθεί προτεραιότητα στις αποδόσεις έναντι της αναζήτησης ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων αργού. Στελέχη πετρελαίου που τα προηγούμενα χρόνια βραβεύτηκαν για επενδύσεις σε γιγάντια, μακροπρόθεσμα ενεργειακά έργα είναι τώρα έτοιμα να διοχετεύσουν μετρητά σε επενδυτές που είναι όλο και πιο πεπεισμένοι ότι το η εποχή των ορυκτών καυσίμων φθάνει προς το τέλος της.

Οι αποδόσεις των μετόχων υπερβαίνουν την επανεπένδυση για πρώτη φορά μέσα σε 10 χρόνια

Για πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία, ο αμερικανικός κλάδος του upstream ξόδεψε πέρυσι περισσότερα σε αγορές μετοχών και μερίσματα παρά σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Ο αριθμός των συνδυασμένων πληρωμών ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 26 εταιρείες αποτελεί τον υψηλότερο από το 2012 και μάλιστα συνέβησαν σε μια χρονιά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. Για την Big Oil, η απόρριψη των άμεσων αιτημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να μην ήταν ποτέ πιο κερδοφόρα.

Στο επίκεντρο της απόκλισης βρίσκεται η αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί μόλις το 2030, παρακάμπτοντας την ανάγκη για μεγάλα έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται δεκαετίες για να αποδώσουν. Με άλλα λόγια, τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο - μαζί με τα πηγάδια που τα τροφοδοτούν - κινδυνεύουν να καταστούν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία.

«Η επενδυτική κοινότητα είναι δύσπιστη για το ποιες θα είναι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων και της ενέργειας», δήλωσε ο Τζον Άρνολντ πρώην έμπορος εμπορευμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg News στο Χιούστον. «Προτιμούν να έχουν τα χρήματα μέσω εξαγορών και μερισμάτων για να επενδύσουν αλλού. Οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό που τους λέει η επενδυτική κοινότητα να κάνουν», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η άνοδος των εξαγορών στον κλάδο του πετρελαίου συμβάλλει στην ώθηση ενός ευρύτερου «ξεφαντώματος» εταιρικών δαπανών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναγορές μετοχών έφθασαν να υπερτριπλασιάζονται κατά τον πρώτο μήνα του 2023 στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο που έχει σημειωθεί ποτέ κατά την έναρξη ενός νέου έτους. Μόνο η Chevron αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ αυτού του συνόλου. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, αντέδρασε, και είπε ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν για την επέκταση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Η αγορά δεν φοβάται τις «αναταράξεις» μιας ύφεσης

Υψηλό 2 εβδομάδων για το πετρέλαιο

Τέλος οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Πολωνία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider