Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει το «μάζεμα» των δαπανών όπου επετράπη στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Κομισιόν σκοπεύει να επιστρέψει στους «σφιχτούς» δημοσιονομικούς της κανόνες, μετέδωσε το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης και στήριξης και να συσφίξουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς όταν η Κομισιόν προτείνει το δημοσιονομικό της guidance για το 2024 την Τετάρτη.
Η σταδιακή μεταβολή των απεριόριστων δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την προσωρινή και στοχευμένη βοήθεια που επιτρεπόταν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται καθώς η ΕΕ αναθεωρεί τους κανόνες του για τις δημόσιες δαπάνες για να αποφύγει τις σοβαρές δημοσιονομικές προσαρμογές του παρελθόντος που το ώθησαν σε ύφεση, υπογραμμίζει το BBG.
Παράλληλα, σημειώνει πως τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια, πρόκειται να επανέλθουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τότε.
Οι χώρες της Ένωσης και η Κομισιόν συγκλίνουν σιγά-σιγά σε ορισμένες προτάσεις για το νέο πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει περισσότερες πράσινες και αμυντικές δαπάνες, καθώς η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και να ενισχύσει την ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης σε συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, τονίζεται στο δημοσίευμα.