Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για τα στεγαστικά δάνεια, με ένταξη περισσότερων νοικοκυριών στην κατηγορία των «ευάλωτων», ώστε να επωφεληθούν από επιδότηση επιτοκίου.
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως στόχος είναι η διεύρυνση της γκάμας των ευάλωτων νοικοκυριών, με τρόπο που θα γίνει αποδεκτός από τον Ευρωπαίο επόπτη των τραπεζών, ώστε να καλύπτει τους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη και ήδη υφίστανται σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού τους.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο σύστημα που εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το τραπεζικό σύστημα τελικά επείσθη και έγινε αποδεκτό αυτό από την Ευρώπη να πληρώσει το 50% της αύξησης των δόσεων σε κάποια από τα νοικοκυριά, τα ευάλωτα έτσι ώστε βοηθηθούν χωρίς επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί αρχικά το τραπεζικό σύστημα είχε προσέλθει με τη λογική να πληρώσει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτό έγινε δεκτό από την Ευρώπη και υλοποιείται, μετέδωσε το ertnews.gr.
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι επιδότηση των δανείων από τον κρατικό προϋπολογισμό -όπως είχε γίνει επί covid- απαγορεύεται από τον Ευρωπαίο επόπτη, διότι τα δάνεια που επιδοτούνται εγγράφονται ως «κόκκινα δάνεια» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν έμπαιναν κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα μεγάλωνε ο όγκος των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια, και θα χανόταν η προσπάθεια που κάναμε την τελευταία τετραετία για να τα μειώσουμε, με ό, τι κινδύνους αυτό ενέχει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα να πετύχει επενδυτική βαθμίδα. Γιατί ένα βασικό στοιχείο την τελευταία τετραετία για να πετύχουμε το στόχο ήταν να εξυγιάνουμε το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».
Σχετικά με τον εξωδικαστικό διακανονισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, έχει αυξηθεί το ποσοστό αποδοχής των ρυθμίσεων από την πλευρά των τραπεζών σε 70% από 22% που ήταν πέρσι.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είπε ότι εάν μειωνόταν στο κατώτατο επίπεδο, το κόστος στον προϋπολογισμό θα ήταν 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να είναι βέβαιο ότι το όφελος θα περάσει στις τιμές.
Στην Ισπανία όπου έγινε μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν και χάθηκαν και πολύτιμοι πόροι, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.