Φυσικό αέριο: Οι ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα είναι εδώ και το «μαρτυρούν» οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Οι ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα είναι εδώ και το «μαρτυρούν» οι τιμές
Σημάδια ανησυχίας γύρω από τα αποθέματα του επόμενου χειμώνα στην Ευρώπη, δείχνει η αγορά του φυσικού αερίου. 

Σημάδια ανησυχίας γύρω από τα αποθέματα του επόμενου χειμώνα στην Ευρώπη, δείχνει η αγορά του φυσικού αερίου.

Αν και τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια γνωρίζουν διακυμάνσεις, καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τα futures Δεκεμβρίου - ήτοι τα πιο ακριβά συμβόλαια - έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 9% μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αυτό καταδεικνύει τις ανησυχίες που αναδύονται, καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον δεύτερο χειμώνα με περιορισμούς στις ροές από τον κάποτε κορυφαίο της προμηθευτή, τη Ρωσία.

Και μπορεί, μέχρι στιγμής, τα αποθέματα να είναι υψηλά και η ζήτηση υποτονική, εντούτοις οι traders είναι επιφυλακτικοί, απέναντι στο ενδεχόμενο ανάκαμαψης στις ασιατικές αγορές, όπως επίσης και στην πιθανότητα αυξημένης χρήσης καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας και την τροφοδοσία εργοστασίων.

Aπό την αρχή του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg, όλα τα συμβόλαια φυσικού αερίου έχουν χάσει άνω του 30%.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανεβούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αναμένεται να κερδίσει έδαφος σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας να έχει εκδώσει προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους αυτή την εβδομάδα. Ενώ οι συγκεκριμένοι παράγοντες πιθανόν να μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση για φυσικό αέριο, η πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία παραμένει αβέβαιη, εν μέσω εργασιών συντήρησης και διακοπών λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι η χρήση του καυσίμου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει κάτω του μέσου όρου των προηγούμενων πέντε ετών, ακόμα και σε προσαρμοσμένη βάση για τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς - γεγονός που ενισχύει την προοπτική η Ευρώπη να αναπληρώσει τα αποθέματά της, αρκετά προτού αρχίσει η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

«Εάν η ζήτηση παραμείνει ευρέως τόσο χαμηλή, όσο είναι προσφάτως, και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αέριου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, τότε θα υπάρχουν πλήρη αποθέματα στο 100% έως το τέλος Αυγούστου» σύμφωνα με ερευνητές της Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες θα βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση - Πότε θα σταματήσουν τις αυξήσεις στα επιτόκια

«Ανανεωμένα» Εξοικονομώ προ των πυλών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

ΤΕΡΝΑ: «Καπαρώνει» σύμβαση 110 εκατ. ευρώ για την ύδρευση Πρέβεζας - Άρτας - Λευκάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider