ΡΑΕ: Νομοθετική ρύθμιση «γέφυρα» για την ανάληψη των υδάτων και των αποβλήτων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΕ: Νομοθετική ρύθμιση «γέφυρα» για την ανάληψη των υδάτων και των αποβλήτων
Πρόεδρος της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων τοποθετείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, (υφιστάμενος πρόεδρος της ΡΑΕ), αντιπρόεδρος του κλάδου ενέργειας ο Δημήτριος Φούρλαρης (υφιστάμενος Αντιπρόεδρος Β΄ της ΡΑΕ) και αντιπρόεδρος του κλάδου υδάτων ο Δημήτριος Ψυχογυιός (Αντιπρόεδρος Α΄ της ΡΑΕ)

Διάταξη που θα επιτρέψει στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να συνεχίσει να εκπληρώνει τις αρμοδιότητες της υφιστάμενης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μέχρι ότου ολοκληρωθεί η διοικητική της αναδιοργάνωση, περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ θα εξελιχθεί σε μία νέα «υπερ-Αρχή», αναλαμβάνοντας και την εποπτεία των αποβλήτων και των υδάτων, μετονομαζόμενη σε ΡΑΑΕΥ. Η νέα «υπερ-Αρχή» θα διαθέτει διακριτές συνθέσεις για κάθε έναν από τους τρεις κλάδους, υπό τον αντίστοιχο αντιπρόεδρο, οι οποίες μαζί με τον πρόεδρό της θα συγκρατούν την Ολομέλεια.

Καθώς οι δύο συνθέσεις για τα ύδατα και τα απόβλητα δεν είναι ακόμη στελεχωμένες (κάτι που θα γίνει με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου), η ρύθμιση προβλέπει πως, με την ψήφισή της, ξεκινά η λειτουργία της σύνθεσης του κλάδου ενέργειας, όσο και της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ. Επίσης, με τη διάταξη παρακάμπτεται η αναγκαιότητα πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την αναπροσαρμογή των θέσεων των επικεφαλής της Ολομέλειας της υφιστάμενης ΡΑΕ.

Έτσι, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τοποθετείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, (υφιστάμενος πρόεδρος της ΡΑΕ), αντιπρόεδρος του κλάδου ενέργειας ο Δημήτριος Φούρλαρης (υφιστάμενος Αντιπρόεδρος Β΄ της ΡΑΕ) και αντιπρόεδρος του κλάδου υδάτων ο Δημήτριος Ψυχογυιός (Αντιπρόεδρος Α΄ της ΡΑΕ), έως την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.

Επίσης, τα υπόλοιπα μέλη της υφιστάμενης Ολομέλειας τοποθετούνται στις θέσεις των μελών της σύνθεσης του κλάδου ενέργειας. Παράλληλα, το προσωπικό της ΡΑΕ συνεχίζει να απασχολείται κλάδο ενέργειας της ΡΑΑΕΥ με τους ίδιους όρους.

Μεταβατικά, ο Πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι ενέργειας και υδάτων, μαζί με τα υπόλοιπα όργανα της Αρχής, θα μεριμνήσουν για την προπαρασκευή του νέου Οργανισμού και Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Αρχής, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή στελέχωσή της κατά τις νόμιμες διαδικασίες.

Ο εποπτικός ρόλος στα απόβλητα και τα ύδατα θα «ενεργοποιηθεί» με την έγκριση του νέου Οργανισμού και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος θα συνταχθεί και θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Αρχής εντός ενός τριμήνου από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, καθώς και με τη συμπλήρωση της αναγκαίας στελέχωσης της Αρχής με μέλη και προσωπικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider