Καθώς συνεχίζονται τα «καμπανάκια» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού (τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν τελειώσει με τη σύσφιξη), ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ιγνάσιο Βίσκο, έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από οποιαδήποτε νέα αύξηση επιτοκίων, συνιστώντας σύνεση στις επόμενες κινήσεις.
Ειδικότερα, αφ'ότου χθες η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος τόνισε, σήμερα, ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αποδεικνύεται «πολύ ισχυρός».
- Διαβάστε ακόμα: Νέο «καμπανάκι» Λαγκάρντ για τον υψηλό πληθωρισμό - «Υπάρχει ακόμα λίγος δρόμος μπροστά»
«Ο δομικός πληθωρισμός επιμένει πολύ» σημείωσε ο ίδιος από τη Μαδρίτη, παρατηρώντας ότι αποδεικνύεται ακόμα πιο επίμονος από ο,τι περίμεναν οι αγορές.
Αν και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει, υπογράμμισε ότι η πτωτική του πορεία πρέπει να είναι σταθερή, προκειμένου η ΕΚΤ να μην χάσει την αξιοπιστία της.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική στο μέλλον και καθώς πλησιάζει η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση, σημείωσε ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία.
Από την πλευρά του, ο Ιγνάσιο Βίσκο, μιλώντας σήμερα στο Bloomberg, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα προσέγγιση όσον αφορά στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ήτοι να εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σε κάθε συνάντηση, καθώς ο αντίκτυπος της σύσφιξης μέχρι στιγμής περνά στην οικονομία.
«Δεν έχουμε μία κατάσταση πιστωτικής κρίσης τώρα, αλλά έχουμε μείωση στην πίστωση σίγουρα για τον επιχειρηματικό τομέα και μια βασική υποχώρηση για τα νοικοκυριά και αυτά έχουν λάβει χώρα σε διάστημα μηνών» τόνισε.
Όπως είπε, «ακόμη δεν έχουμε δει όλες τις επιπτώσεις των μέτρων νομισματικής πολιτικής. Για αυτό, λέω ότι δεν αποκλείω τις αυξήσεις των επιτοκίων ή οτιδήποτε, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συνετοί, προσεχτικοί και υπομονετικοί».
Πάντως, ο ίδιος αναγνώρισε ότι και η μη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιφέρει κινδύνους.
«Υπάρχουν δύο κίνδυνοι: Εάν κάνουμε λίγα, τότε ο κίνδυνος είναι ότι ενδεχομένως θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον και αυτό να κοστίσει περισσότερο στην οικονομία» επεσήμανε, συνεχίζοντας: «Εάν κάνουμε υπερβολικά πολλά, ίσως το παρακάνουμε, ειδικά τώρα που υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι γύρω από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και καταλαβαίνουμε ότι - όχι όσον αφορά απευθείας την Ευρωζώνη - ίσως υπάρχει μετάδοση και οι κίνδυνοι ίσως είναι εδώ».