Στο εργοστάσιο της «Pyramis» στα Οινόφυτα έχουν παραχθεί πάνω από 10.000 εντοιχιζόμενες κεραμικές βάσεις εστιών και σχεδιάζονται νέα προϊόντα.
Αυτό σημειώθηκε χθες κατά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση, στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας «Pyramis» στα Οινόφυτα ενώ τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι της Πίτσος δεν έχασαν τις δουλειές τους και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ότι το εργοστάσιο στελεχώθηκε από πρώην στελέχη της «ΠΙΤΣΟΣ», με σκοπό να αποκτήσει η Ελλάδα και πάλι μαζική γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, επαναπροσδιορίζοντας την ποιότητα "Made in Greece".
Οι εργαζόμενοι της Πίτσος δεν έχασαν τις δουλειές τους
Μετά την ξενάγησή τους στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας, ο υπουργός δήλωσε:
«Στην αρχή της θητείας μου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ένα από τα προβλήματα που παρέλαβα ήταν η συμφωνία της προηγουμένης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα του υπουργού του κ. Σταθάκη, με τη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΠΙΤΣΟΣ, την BSH, για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2021, την απόλυση όλων των εργαζομένων της και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία.
Όταν πληροφορήθηκα αυτή τη συμφωνία προσπάθησα να βρω λύση. Είχα μακρά διαπραγμάτευση με τη γερμανική μητρική εταιρεία και τελικά βρήκαμε επενδυτή τον κ. Νικόλαο Μπακατσέλο της εταιρείας «Pyramis». Με τη μεσολάβηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξασφαλίστηκε συμφωνία με την BSH, η οποία και πούλησε μηχανήματα και πατέντες στην «Pyramis».
Η Pyramis ίδρυσε στην περιοχή των Οινοφύτων μία νέα μονάδα παραγωγής για ηλεκτρικά μάτια κουζίνας και φούρνους - που μέχρι πριν από λίγο καιρό παρήγαγε στην Ελλάδα η εταιρεία Πίτσος- και ξεκίνησε πάλι τη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών
Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη επαναπροσληφθεί μέρος των εργαζομένων και απολυμένων της ΠΙΤΣΟΣ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προσληφθεί και όλοι οι εναπομείναντες.
Είμαι πολύ ευτυχής γιατί είδαμε με τον κ. Παπαθανάση την πρόοδο της εταιρείας PYRAMIS στα προϊόντα της πρώην «ΠΙΤΣΟΣ», καθώς πλέον με παραγωγή στην Ελλάδα, θα βρίσκουμε ελληνικώς παραγόμενα προϊόντα στις αλυσίδες αγορών μας, αλλά και θα εξάγουμε ελληνικώς παραγόμενα προϊόντα σε άλλες χώρες, όπως παραδείγματος χάρη στη Γαλλία, μέσω αυτού του εργοστασίου».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Η "Pyramis" κατάφερε να αναβιώσει την παραγωγή των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα και αποτελεί πλέον τον μοναδικό παραγωγό στην πατρίδα μας. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι διαθέτουν το πάθος και το πείσμα να διαπρέπουν και οι συνέργειες ελληνικών εταιριών οδηγούν σε σημαντικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο αυτών είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Πίτσος δεν έχασαν τις δουλειές τους ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει έμπρακτα και δυναμικά τις ελληνικές βιομηχανίες».
Η «Pyramis» μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα
«Η "Pyramis" αποτελεί πλέον τον μοναδικό παραγωγό ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα, επαναπροσδιορίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα "Made in Greece» σημείωσε σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τον απολογισμό της τετραετίας, ο διευθυντής του εργοστασίου Pyramis, Γαβριήλ Θεοδοσίου.
Πιο αναλυτικά ο κ. Θεοδοσίου δήλωσε:
«…θα σας πω την δική μας ιστορία.
Ήταν τέλος Μαρτίου του 2021 όταν ο τύπος έγραφε «Οι μηχανές της πρώην Πίτσος σταμάτησαν μετά από 155 χρόνια συνεχούς λειτουργίας». Η απόφαση αυτή για τους εργαζόμενους ήρθε σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη όπου λόγω της πανδημίας Covid-19 η κατάσταση ήταν δύσκολη με την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς.
Μία ελληνική εταιρεία, η "Pyramis", η οποία εδώ και 60 χρόνια κατασκευάζει και εμπορεύεται λύσεις για την κουζίνα και το μπάνιο, αναλαμβάνει το μεγάλο εγχείρημα: να αγοράσει ένα μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού της πρώην "Πίτσος" μαζί με τον εξοπλισμό έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό να επαναπροσδιορίσει το made in Greece στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.
Έτσι, τρεις μήνες μετά δέχθηκε στην οικογένειά της μία πρώτη ομάδα έξι μηχανικών απολυμένων από την πρώην "Πίτσος". Η ομάδα αυτή σε ένα χώρο γραφείων 40τμ ξεκίνησε να δουλεύει πυρετωδώς με σκοπό την ανάπτυξη των νέων εντοιχιζόμενων κεραμικών εστιών Πυραμίς.
Κουβαλώντας την πικρία και την απογοήτευση για το κλείσιμο του εργοστασίου αλλά παράλληλα έχοντας το πάθος, το πείσμα και την θέληση να αποδείξουν ότι οι Έλληνες μπορούν, ταυτίστηκαν με το όραμα του Προέδρου της "Pyramis": να αναβιώσουν την παραγωγή των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα.
Σε ένα κλειστό εργοστάσιο παραγωγής πυρίμαχων υλικών τον Ιανουάριο του 2022 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του εξοπλισμού. Δύο μήνες μετά στο νέο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης ολοκληρώνονται οι πρώτες δοκιμές ασφαλείας των εντοιχιζόμενων βάσεων εστιών με επιτυχία.
Στο διάστημα που ακολούθησε η ομάδα πολλαπλασιάστηκε με εργαζόμενους από την πρώην "Πίτσος" που έμειναν άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. Και συνεχίζει να πλαισιώνεται και με εργαζόμενους από την "Pyramis" διασφαλίζοντας έτσι το βέλτιστο των συνεργείων.
Ενάμιση χρόνο μετά το σταμάτημα τους, οι μηχανές ξεκίνησαν σταδιακά να παίρνουν μπροστά. Μετά από μια σειρά πιλοτικών παραγωγών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το βέλτιστο από πλευράς ασφάλειας των οικιακών συσκευών και από πλευράς ποιότητας, φτάσαμε τον Νοέμβριο του 2022, όπου επίσημα ξεκίνησε και η έναρξη παραγωγής.
Σήμερα, στο εργοστάσιο της "Pyramis" στα Οινόφυτα έχουν παραχθεί πάνω από 10.000 εντοιχιζόμενες κεραμικές βάσεις εστιών και η ομάδα συνεχίζει και μελετά την ανάπτυξη νέων προϊόντων τα οποία θα θέσουν τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Μέσω αυτού του εγχειρήματος η "Pyramis" αποτελεί πλέον τον μοναδικό παραγωγό ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα, επαναπροσδιορίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα "Made in Greece".
Έτσι, λοιπόν, ηλεκτρικές συσκευές "Made in Greece" από την "Pyramis". Γιατί το χρωστάγαμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις οικογένειες μας, το χρωστάμε στην χώρα μας».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ