Τη σημαντική ύφεση της ενεργειακής κρίσης πιστοποιούν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με το εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο 1ο τρίμηνο του έτους, με την κατακόρυφη πτώση του κατά 34% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες καταναλωτές συνέχισαν και το 2023 να περιορίζουν τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, με συνέπεια η κατανάλωση στους πρώτους τρεις μήνες να υποχωρήσει κατά 10% περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγέθη του Διαχειριστή αφορούν ένα μέγεθος που ονομάζεται Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς, και το οποίο ενσωματώνει το σύνολο του χονδρεμπορικού κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι προμηθευτές για να διασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Σε αυτό, εκτός από την τιμή της αγοράς Επομένης Ημέρας, συμπεριλαμβάνεται και το κόστος της Ενδοημερήσιας αγοράς, οι αποκλίσεις καθώς και οι τρεις Λογαριασμοί Προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 171,39 ευρώ ανά MWh, αποκλιμακωμένη κατά 34% από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Κι αυτό γιατί τους τρεις αρχικούς μήνες του 2022 είχε αγγίξει τα 259,63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σταδιακή αποκλιμάκωση
Η σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης αποτυπώνεται ανάγλυφα από τη Μεσοσταθμική Τιμή κάθε μήνα του 2023, με τον Ιανουάριο να κλείνει στα 209,56 ευρώ ανά MWh, τον Φεβρουάριο στα 168,6 ευρώ και τον Μάρτιο στα 133,76 ευρώ. Αντίθετα, το 2022 ο Ιανουάριος είχε διαμορφωθεί υψηλότερα (251,14 ευρώ/MWh), με το κόστος ωστόσο να σημειώνει μία μικρή υποχώρηση τον Φεβρουάριο 229,87 ευρώ.
Ωστόσο, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε ήδη από τον επόμενο μήνα να εκτροχιάζει τις χονδρεμπορικές τιμές, αγγίζοντας τα 297,88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – τη μεγαλύτερη έως τότε τιμή. Μάλιστα, το νούμερο αυτό αποτελούσε απλώς πρόγευση όσων θα επακολουθούσαν, με τη Μεσοσταθμική Τιμή να φτάνει τα αστρονομικά επίπεδα των 454,97 ευρώ τον Αύγουστο.
Πλέον πάντως βρισκόμαστε πολύ μακριά από το ζενίθ της κρίσης, με τον μήνα που διανύουμε Απρίλιο να κινείται αισθητά χαμηλότερα από τον Μάρτιο. Παράλληλα, οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν πριν από λίγα 24ωρα οι προμηθευτές δείχνουν πως οι εκτιμήσεις των περισσότερων συγκλίνουν στο ότι και τον Μάιο το χονδρεμπορικό κόστος θα παραμείνει σε παραπλήσια επίπεδα. Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η εξέλιξη των τιμών από την έναρξη του καλοκαιριού, όταν η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου αναμένεται να ασκήσει ανατιμητικές πιέσεις στην τιμή του καυσίμου, οι οποίες θα μετακυλισθούν και στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού.
Αδιάπτωτο το πτωτικό σερί στην κατανάλωση
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ πιστοποιούν ότι συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η μείωση της εγχώριας ζήτησης σε ρεύμα, με την πτώση να αγγίζει το 14% σε ετήσια βάση. Έτσι, τον προηγούμενο μήνα καταναλώθηκαν περίπου 3,9 ΤWh (Τεραβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας, από 6,5 TWh τον Μάρτιο του 2022.
Η πτωτική τάση καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, κατά που σημαίνει ότι με την προσθήκη και του Μαρτίου, για 9ο μήνα υποχωρεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση. Μάλιστα, τους μήνες που προηγήθηκαν, σημειώθηκαν εξίσου μεγάλες μειώσεις, φτάνοντας για παράδειγμα στο -13,78% τον Ιανουάριο του 2023.
Συνολικά, το 1ο τρίμηνο του έτους η ζήτηση για ηλεκτρισμό διαμορφώθηκε στις 12 ΤWh περίπου, έναντι 13,4 την αντίστοιχη χρονική περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Η μείωση αγγίζει το 10%.