Το γεγονός ότι η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση αλλά και ότι δεν προβλέπεται ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος, μιλώντας σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, με τίτλο «Δυναμική του πληθωρισμού, νομισματική πολιτική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Το δεύτερο καλό νέο είναι η ισχυρή εικόνα ανθεκτικότητας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, ενώ ο κ. Ντε Γκίντος, σαν τρίτο θετικό παράγοντα, ανέφερε τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού από τα υψηλά του Οκτωβρίου.
Οι κίνδυνοι που χρήζουν προσοχής
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προσοχή. Σε αυτούς ο Ντε Γκίντος συμπεριέλαβε τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος παραμένει επίμονα υψηλός εν αντιθέσει με τον ονομαστικό πληθωρισμό, αλλά και τις χρηματοπιστωτικές αναταραχές οι οποίες «έρχονται» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αρχής γενομένης της κατάρρευσης της SVB.
O Λούις Ντε Γκίντος υπογράμμισε την ανάγκη στην Ευρώζώνη να δοθεί προσοχή στην εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς παρατηρείται η μείωση της ζήτησης για πιστώσεις.
Με το βλέμμα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και το 2024
Όσον αφορά την μεταβάση στο νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, ο κ. Ντε Γκίντος υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια παραμένουν απαράλλαχτοι. Ωστόσο, δεν είμαστε πια σε συνθήκες πανδημίας, αντίθετα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αλλαγών στη νομισματική πολιτική, η οποία και το 2023 και το 2024 θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης συμφώνησε με την ανησυχία γύρω από ένα ενδεχόμενο σπιράλ μισθών τιμών το οποίο θα τροφοδοτήσει εκ νέου μία εκτίναξη του πληθωρισμού, γι’ αυτό και απαιτείται παρατήρηση γύρω από τις μισθολογικές αυξήσεις, ωστόσο αντέτεινε πως αυτό το οποίο έχει παρατηρηθεί είναι πως η ανάπτυξη του κόστους εργασίας που έχει συντελεστεί έως τώρα κινείται με παρόμοιο τρόπο με την ανάπτυξη των περιθωρίων κέρδους. Το 2023, εντούτοις, θα είναι μια χρόνια επιβράδυνσης της οικονομίας και δεν θα πρέπει να αναμένουμε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης τους με το 2022.
Πηγή ανησυχίας οι σκιώδεις τράπεζες
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή ομοιάζει με εκείνη που πυροδότησε την κρίση του 2008, ο Λούις Ντε Γκίντος, τόνισε πως οι «σκιώδεις τράπεζες» πάντα αποτελούν μία πηγή ανησυχίας καθώς αναλαμβάνουν και ενέχουν πολλά ρίσκα αναφορικά με την ρευστότητα και την μόχλευση.
Σημείωσε πως οι εν λόγω οργανισμοί έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ένα αξιοπρόσεκτο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ έχουν μεγάλη έκθεση στην αγορά του εμπορικού real estate, στην οποία και παρατηρείται μείωση τιμών, και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσεχτούν.
Ωστόσο, το καθαυτό τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη παραμένει ανθεκτικό και με υψηλή ποιότητα assets στα χαρτοφυλάκια, υψηλά επίπεδα ρευστότητας, παράγοντες που καθιστούν την περίπτωση εντελώς διαφορετική από το 2008.
Επιπλέον, επεσήμανε πως και στο περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων, αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους που αποσπούν οι τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες είναι ισχυρές και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ΗΠΑ.