Μία από τις τελευταίες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου πριν την τις εκλογές λαμβάνει χώρα την Κυριακή. Ο λόγος για την αποστολή στις Βρυξέλλες του νέου πολυετούς προϋπολογισμού (πρόγραμμα σταθερότητας 2024-2026). Θα περιλαμβάνει ως κεντρικό στόχο την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα περί το 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ.
Το πρόγραμμα με ορίζοντα έως και το 2026, διαμορφώνεται με βάση την σχετική υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η προθεσμία αποστολής είναι έως το τέλος Απριλίου, δηλαδή λήγει… την Κυριακή. Οπότε αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες «προσαρμογές» με βάση και την «εικόνα» που προκύπτει από τη διήμερη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ και να σταλεί στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει – όπως προβλέπεται από την ΕΕ - ένα σενάριο βάσης, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων που θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο από το 2% του ΑΕΠ μετά το 2023. Αν προσμετρηθούν και οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία το πρωτογενές πλεόνασμα αλλάζει οριακά και υπολογίζεται κοντά στο 2% του ΑΕΠ.
Για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα έχει επαναπροσδιορισθεί από το ΥΠΟΙΚ περί το 1% του ΑΕΠ (από 0,7% προηγουμένως), μετά τα πολύ καλά νέα που ήρθαν από την Eurostat περί επίτευξης, έναν χρόνο νωρίτερα, πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,1% του ΑΕΠ το 2022.
Στόχος επίσης είναι η ταχύτερη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, περί το 3% μεσοσταθμικά. Για το 2022 ο στόχος για την ανάπτυξη έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα «πάνω» στο 2,3% (από 1,8% που όριζε ο Προϋπολογισμός).
Η εν λόγω επίδοση στηρίζεται σε νέα άνοδο των επενδύσεων στα 30 δις ευρώ φέτος (από 27 δις ευρώ το 2022 και 17 δις ευρώ το 2021). Το χρέος φέτος υπολογίζεται να μειωθεί στο 161% του ΑΕΠ και στο 140% του ΑΕΠ το 2027 ( στο 120% του ΑΕΠ το 2030). Στόχος είναι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4,5% φέτος, στο 2,4% το 2024 και από το 2025 να επιστρέψει στο 2%.
Μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα στις Βρυξέλλες θα κατατεθεί και το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει ειδική σημασία διότι συνδέεται και με τα ορόσημα και τους στόχους του ταμείου ανάκαμψης. Το πόρισμα των κοινοτικών αρχών όπως έχει αναφέρει το Insider αναμένεται να ανακοινωθεί στις 24 Μαΐου τρεις μέρες δηλαδή μετά τις εκλογές. Θα αποτελεί μέρος των ανακοινώσεων του πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί και το πόρισμα για τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Ενώ υπό κανονικές συνθήκες το μεσοπρόθεσμο θα έδινε τη «σκυτάλη» στο πρόγραμμα σταθερότητας που θα όδευε προς ψήφιση στη Βουλή, πλέον, λόγω των εκλογών, ο σχεδιασμός αλλάζει. Ούτως ή άλλως, ο προϋπολογισμός είναι δεδομένο ότι φτιάχνεται για να… αναθεωρηθεί το Σεπτέμβριο με βάση τα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από τις εκλογές, αλλά και με βάση και τα νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αν υπάρχουν περιθώρια τότε θα «μειώσουμε ακόμα φορολογικούς συντελεστές» και αν «η απόδοση του προϋπολογισμού μάς εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις» που ήδη παρουσίασε.
Βεβαίως ο μεγάλος άγνωστος Χ σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι τι εξέλιξη θα έχει η διεθνής οικονομική αναταραχή αλλά και το πώς θα πορευθεί η διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Οι προβλέψεις προς το παρόν, όπως φάνηκαν και από τις τοποθετήσεις των υπουργών οικονομικών στο σημερινό Eurogroup, είναι σχετικά απαισιόδοξες, επιδιώκοντας μία πολιτική συμφωνία έως το τέλος του 2023.
Έτσι, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2024 και μετά (επίδοση κοντά στο 2% του ΑΕΠ) «επιβάλλεται» προς το παρόν από τις μεταβατικές συστάσεις που έχει εκδώσει η Κομισιόν. Παρ' όλα αυτά, το «μήνυμα» που μεταφέρεται και μέσα από την πρόταση κανονισμού για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, υπολογίζεται (ατύπως προς το παρόν) πως οδηγεί σε… ανάλογη δημοσιονομική υποχρέωση.