Την μεγαλύτερη βελτίωση πανευρωπαϊκά σε δημοσιονομικό επίπεδο το 2022 ανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το συνέδριο με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».
Ο υπουργός επεσήμανε πως το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε έναν χρόνο πριν από το στόχο δηλαδή από το 2022 και από φέτος η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα, με την παρουσίαση του ΥΠΟΙΚ να καταγράφει πλεόνασμα της τάξης του 1%.
Ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων τόνισε πως εν μέσω διεθνών προκλήσεων και αναταράξεων η ελληνική οικονομία τα κατάφερε επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, δυναμική και πρόοδο, και πετυχαίνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα και με την κοινωνία όρθια. Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και πάλι προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς έχει αναβαθμιστεί και μετασχηματιστεί η οικονομία της.
«Με ακρογωνιαίους λίθους την πολιτική βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία, τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» τόνισε ο υπουργός.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης για οικονομία: Αύξηση 8% στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης
Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τη μείωση φόρων, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών, και την στήριξη κυρίως της μεσαίας τάξης.
Επεσήμανε την χορήγηση κινήτρων για τις πράσινες επενδύσεις, για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, καθώς και για την προσέλκυση νέων ξέων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και για τον επαναπατρισμό των νέων που είχαν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
Ο ΥΠΟΙΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην διαρκή στήριξη των πολιτών με συνολικά 57 δισ. ευρώ, και τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην επιστρεπτέα προκαταβολή, σε επιδοτήσεις για το κόστος δανείων, ενοικίου, καυσίμων, λογαριασμών, τροφίμων, θέρμανσης.
Υπογράμμισε ακόμα την ενίσχυση των δημοσίων δαπανών όπως στην Υγεία, αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, την αύξηση στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων, καθώς και σε προγράμματα προσιτής στέγης απευθυνόμενα σε νέους.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόναχιου: Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα -Τώρα αποδίδουν οι θυσίες των Ελλήνων
Για το «καυτό» θέμα των ημερών σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μέσα στην τελευταία τετραετία ισχυροποίησε την σταθερότητα των τραπεζών, έτσι ώστε σήμερα να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από το 2019, με μονοψήφιο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενισχυμένη ρευστότητα, καθώς και υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Προσέθεσε δε, πως η κυβέρνηση πέτυχε δυνατές εκσυγχρονιστικές αλλαγές, με την αξιοποίηση assets όπως του Ελληνικού, αλλά και με την εξυγίανση ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών, καθώς και την προώθηση αποκρατικοποιήσεων κυρίως λιμανιών και μαρίνων.
Η δημοσιονομική υπέρβαση της Ελλάδας
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του ΥΠΟΙΚ στη δημοσιονομική υπέρβαση που πέτυχε η Ελλάδα την τελευταία τετραετία καθώς κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα ένα χρόνο πριν από τον αρχικό στόχο ευρισκόμενη πλέον σε θέση να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που συνιστά και την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Και τούτο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ενώ η οικονομία είχε να σηκώσει το «φορτίο» των διαρκών μέτρων στήριξης της κοινωνίας εν μέσω πανδημίας και πληθωριστικής κρίσης, τα οποία μάλιστα ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, η κυβέρνηση κατάφερε να «χτίσει» ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως όλες οι ανωτέρω παρεμβάσεις στήριξης χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από πόρους που αντλήθηκαν την τελευταία τετραετία.
Mέσα από αυτή την πολιτική, τόνισε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία κατάφερε να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, εξοφλώντας πρόωρα το ΔΝΤ αλλά και βάζοντας τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία, κάνοντας εφικτή πλέον την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.
Η ελληνική οικονομία, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, από ουραγός την προηγούμενη τετραετία, μεγεθύνεται πλέον με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, επιστρέφοντας στα πλεονάσματα, ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ επιτυγχάνει την μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία της Ευρωζώνης, κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο ΥΠΟΙΚ εξήρε την συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προσωπικά με τον πρόεδρο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρο του Eurogroup, που ήταν παρών στην εκδήλωση, ενώ τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα ψηφίσουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να συνεχίσει το έργο της.