Τελευταία ενημέρωση: 16:55
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη από τον υψηλό πληθωρισμό για το επόμενο χρονικό διάστημα και στο ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μετά από την απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,25%.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από την ανακοίνωση της ευρωτράπεζας, η Γαλλίδα αξιωματούχος μίλησε για τις τραπεζικές ανησυχίες που έχουν προκληθεί τους τελευταίους μήνες με τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε σταθερή κατάσταση, αλλά είπε πως λόγω των εξελίξεων ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός στον δανεισμό των τραπεζών.
Τα επιτόκια
Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για το τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική και τόνισε ότι η τράπεζα δεν προχωρά σε παύση των επιτοκίων. «Με βάση τις σημερινές συνθήκες ξέρουμε πως έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε σχετικά με τη νομισματική πολιτική».
Είπε πως υπήρξε «σχεδόν» καθολική συμφωνία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων κατά ,025%. «Στη συζήτηση υπήρξαν αρκετές απόψεις, κάποιοι είπαν πως χρειάζεται αύξηση 0,25% και κάποιο 0,50%. Αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.
«Είμαστε σε ένα ταξίδι ακόμα και δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του προορισμού» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.
Συνεχίζοντας, είπε πως ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση μας, δεν πατάμε παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Η ίδια τόνισε πως η ΕΚΤ θα κρίνει στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Ιούνιο, το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.
Η ίδια είπε -απαντώτας σε σχετική ερώτηση- «δεν κάνω καμία δέσμευση για μείωση των επιτοκίων, σε κανένα χρονικό διάστημα».
Πληθωρισμός και οικονομία
Αναλυτικά, μιλώντας για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη η κεντρική τραπεζίτρια είπε πως υπάρχουν ακόμα ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός ακόμα κινείται προς τα πάνω από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξήσεις των μισθών στον κλάδο των υπηρεσιών και της ενισχυμένης ζήτησης μετά από την πανδημία» σημείωσε.
Σε σχόλιο για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι καταγράφονται αποκλίσεις στους κλάδους της οικονομίας της Ευρωζώνης και πρόσθεσε πως υπάρχει επιδείνωση των προοπτικών στη βιομηχανία, ενώ σημειώνεται βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών.
«Καθώς υποχωρεί η ενεργειακή κρίση, οι κυβερνήσεις πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα ενίσχυσης. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να έχει στόχο τη μείωση του χρέους» υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον πληθωρισμό των τροφίμων, η κ. Λαγκάρντ είπε πως καταγράφεται μια μικρή κάμψη στον πληθωρισμό τροφίμων αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κλάδο.
«Θα συνεχίσει να υποχωρεί αλλά παραμένουμε ανήσυχοι, λόγω μιας σειράς λόγων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή. Αλλά, οι τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να υποχωρούν και αυτό θα φτάσει και στον τελικό καταναλωτή» σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
Προς περιορισμό ο δανεισμός των τραπεζών
Μιλώντας για τις ανησυχίες που επικρατούν στις αγορές λόγων των εξελίξεων με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ -με τελευταία την πώληση της First Republic Bank στην JP Morgan- η επικεφαλής της ΕΚΤ θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστική.
«Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές. Υπάρχει καλός ρυθμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις τράπεζες» σημείωσε.
Ακόμα, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «καταγράφεται σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για δάνεια, που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα».
Αναφερόμενη στην Credit Suisse και στα προβλήματα που οδήγησαν στην εξαγορά της από την UBS, η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε πως τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν χρόνια, ενώ είπε πως η συμφωνία με την UBS δεν υποδεικνύει ένα δομικό πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο.
Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, υποστήριξε πως στην Ευρώπη δεν έχουν καταγραφεί τα προβλήματα που έχουν υπάρξει στις ΗΠΑ και στην Ελβετία και πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι «ήρεμη». «Η αύξηση των επιτοκίων είναι θετική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς βελτιώνει τα περιθώρια τους, αντισταθμίζοντας πιθανούς κινδύνους» πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματούχος.
Σε ερώτηση για το εάν η ΕΚΤ μπορεί να «ακολουθήσει» τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πως η ευρωτράπεζα δρα ανεξάρτητα.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς παραμένουμε ανεξάρτητοι. Έτσι, μπορούμε να έχουμε σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτική ακόμα κι εάν η Fed προχωρήσει σε παύση της δική της» υπογράμμισε η ίδια.