Με τις εργασίες θεμελίωσης (300 πάσσαλοι, συνολικού μήκους 11 χλμ.) του Πύργου Κατοικιών «Riviera Tower» να έχουν ήδη εκκινήσει από τον Ιανουάριο, η ολοκλήρωση αυτού του σταδίου εκτιμάται για το καλοκαίρι του 2023. Λίγους μήνες μετά, το φθινόπωρο, αναμένεται ο Πύργος να «ανέβει» στο επίπεδο του δαπέδου του λόμπι, ενώ οι πρώτοι όροφοι εκτιμάται ότι θα είναι ορατοί μέχρι το τέλος του έτους (2023). Υπενθυμίζεται ότι o Riviera Tower αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο 2026, βάσει του σχεδιασμού.
Πρόκειται για ένα ευρύτερο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του πρώτου «πράσινου» παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη στην Ελλάδα, ύψους 200 μέτρων (50 όροφοι) που είχε αποκαλύψει προ ενάμιση μήνα το insider.gr, όπως τουλάχιστον καταγράφονταν σε σχετική εταιρική παρουσίαση της Lamda Development (Μάρτιος 2023), που προωθεί τη μεγάλη ανάπτυξη – ανάπλαση στο Ελληνικό, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Δεδομένου ότι η εισηγμένη αναμένει από τα σχεδόν 170 διαμερίσματα του ουρανοξύστη μικτά έσοδα 625 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι η μέση τιμή για κάθε διαμέρισμα προσεγγίζει τα 3,7 εκατ. ευρώ.
Η επισημοποίηση της συμφωνίας με Bouygues - Intrakat
Χτες, η Lamda ανακοίνωσε επισήμως αυτό που ήταν ήδη γνωστό στην αγορά. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή της Κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει την ανέγερση του υψηλότερου, «πράσινου», οικιστικού πύργου στην Ελλάδα, του Riviera Tower.
Ο εργολάβος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Bouygues Batiment International και Intrakat, μία συνεργασία μεταξύ μίας εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών παγκοσμίως, με εξαιρετική φήμη και εκτεταμένη εμπειρία σε μελέτη και κατασκευή υψηλών κτηρίων πολυτελών κατοικιών, και μίας εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα στον κλάδο των υποδομών και κτηρίων.
Με την επιλογή αυτή, η κοινοπραξία των εταιρειών Bouygues Batiment International και Intrakat μεταβαίνει στο επόμενο στάδιο της ανέγερσης του Riviera Tower σε συνέχεια της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) και της υλοποίησης της προετοιμασίας και των πρόδρομων εργασιών αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου υπό την ιδιότητα του Early Works Contractor (EWC).
Η επένδυση και τα κόστη
Πρόκειται για μια επένδυση αρχικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, με το κατασκευαστικό αντικείμενο βάσει παλιών υπολογισμών να προσεγγίζει τα 170 – 180 εκατ. ευρώ, αν και πλευρές της αγοράς ανεβάζουν (ανεπισήμως) το κόστος σε επίπεδα άνω των 350 εκατ. προφανώς και λόγω της αύξησης του κόστους υλικών κ.α.
Τα έσοδα του Πύργου – Στα 3,7 εκατ. ευρώ η μέση τιμή διαμερίσματος
Αναφορικά με τα έσοδα του «πράσινου» οικιστικού ουρανοξύστη, έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 133 διαμερίσματα από το σύνολο των 170 διαμερισμάτων (78% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ (αφορά την καταβολή 20% του τιμήματος).
Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 22 διαμερίσματα (13% του συνόλου), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 22 διαμερίσματα καθώς και για τα υπόλοιπα 15 διαμερίσματα (για τα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές) αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023.
Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), υπολογίζονται σε 625 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει, αν συνυπολογίσουμε ότι θα έχει περίπου 170 κατοικίες, ότι η μέση τιμή για κάθε διαμέρισμα υπολογίζεται σε περίπου 3,7 εκατ. ευρώ. Σε πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης (Μάρτιος 2023) γίνονταν αναφορά για επιφάνεια (GFA) 49.000 τ.μ., άρα, βάσει των προσδοκώμενων εσόδων, για τιμή γύρω στα 13 χιλ. ευρώ/τ.μ.
Η αρχή του κατασκευαστικού κύκλου και οι θεμελιώσεις
Όπως και προ αρκετών εβδομάδων είχαμε αναφέρει, βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του κατασκευαστικού κύκλου και πιο συγκεκριμένα των εργασιών θεμελίωσης του υψηλότερου στη Μεσόγειο και πρώτου στην Ελλάδα «πράσινου» παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat.
Το σύστημα θεμελίωσης γίνεται με μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελείται από 300 πασσάλους διαμέτρου 1 – 1,5 μ. σε βάθη που κυμαίνονται από 35-50 μ. Η θεμελίωση στο τμήμα κάτοψης του Πύργου - θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023, ενώ σε μερικούς μήνες -μέσα στο έτος- οι πρώτοι όροφοι του Πύργου θα είναι εμφανείς σε όλους τους διερχόμενους από τη Λ. Ποσειδώνος.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή διαφραγματικού τοίχου μήκους περιμέτρου 520 μ. και βάθους 15 μ., ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών να προστατεύεται η εκσκαφή των υπογείων από τον υδροφόρο ορίζοντα. Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος των εργασιών – η θεμελίωση στο τμήμα κάτοψης του Πύργου - θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023.
Το κτίριο έχει ήδη λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, στοιχείο που, πέραν της συμβολής στην προστασία του κλίματος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπορική του αξία.
Διεθνούς βεληνεκούς αρχιτεκτονικά – μελετητικά γραφεία
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης (2021-2022) περιελάμβανε τις αρχιτεκτονικές μελέτες και γενικότερα τις μελέτες σχεδιασμού. Η ομάδα των μελετητών συντονίστηκε από την Foster & Partners και περιλαμβάνει και άλλα διεθνούς βεληνεκούς γραφεία όπως μεταξύ άλλων: Βuro Happold, Faithful+Gould, Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη, ΤΕΚΕΜ, Deta Consulting Engineers, Doxiadis plus.
Πέραν της σχεδιαστικής πολυπλοκότητας και με δεδομένο ότι αυτός είναι ο πρώτος ουρανοξύστης που σχεδιάζεται στη χώρα, υπήρξε πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων που απαιτήθηκαν, πριν εκδοθεί η οικοδομική άδεια τον Αύγουστο του 2022. Για την οποία απαιτήθηκαν περισσότερα από 1.900 σχέδια και η συνεργασία δεκάδων υπουργείων, αρχών, επιμελητηρίων και οργανισμών.
O CEO της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε: «To Ελληνικό, είναι ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ένα όραμα, που εδώ και δύο χρόνια έχει περάσει στο στάδιο της υλοποίησης. Σε αυτήν την πορεία για τη δημιουργία της νέας, σύγχρονης, πράσινης πόλης επιλέγουμε ως συνεργάτες μας, τους καλύτερους σε κάθε τομέα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας με την κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat,που αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα, την κατασκευή του πρώτου, υψηλότερου στην Ελλάδα κτιρίου, του Riviera Tower. Ο παραθαλάσσιος οικιστικός πύργος της μεγάλης ανάπλασης του Ελληνικού, ύψους 200 μέτρων, που έχει σχεδιαστεί από το φημισμένο διεθνώς αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, οραματιζόμαστε, να γίνει σύντομα, το νέο τοπόσημο για τη χώρα μας».
Ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο The Ellinikon, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με την κατασκευή του υψηλότερου, «πράσινου» ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, του Riviera Tower, σε κοινοπραξία με τη Bouygues Batiment International. Η Lamda Development, αναγνωρίζοντας την τεχνογνωσία που διαθέτει ο Όμιλος Intrakat, μας εμπιστεύτηκε για την έγκαιρη και άρτια ολοκλήρωση του έργου. Συμμετέχοντας στο εμβληματικό αυτό project, παίρνουμε μέρος σε μια σημαντική πρωτοβουλία, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τον τουρισμό αλλά και θα προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Η υλοποίηση του Riviera Tower θα λειτουργήσει ως σύμβολο της ικανότητας του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου να αναλαμβάνει και να ολοκληρώνει με επιτυχία σύνθετα, μεγάλης κλίμακας έργα».
Τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά του Πύργου
Το βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης, όπως έχει ανακοινωθεί, αποτελεί η δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου. Θα ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.
Όλες οι κατοικίες θα είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά του, όπως έχει αποκαλυφτεί στη διάρκεια της παρουσίασης του ουρανοξύστη, έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου.
Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα είναι ένας από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.