Ελληνικό – Lamda: Τέσσερα projects 700 εκατ. ευρώ περιμένουν ανάδοχο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνικό – Lamda: Τέσσερα projects 700 εκατ. ευρώ περιμένουν ανάδοχο
Πρόκειται για κτηριακά έργα – τοπόσημα όπως το Vouliagmenis Mall Complex και ο Mixed - Use Tower, εγκαταστάσεις αθλητικές αλλά και την πρώτη φάση της κατασκευής του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου που σχεδιάζει η εισηγμένη στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Οι διεκδικητές των διαγωνισμών, τα έργα και τα χρονοδιαγράμματα.

Τέσσερις διαγωνισμοί, τέσσερα projects συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ που προωθούνται στο Ελληνικό από τη Lamda Development περιμένουν… ανάδοχο. Πρόκειται για κτηριακά έργα – τοπόσημα, εγκαταστάσεις (αθλητικές) αλλά και την πρώτη φάση της κατασκευής του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου που σχεδιάζει η εισηγμένη στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Υπενθυμίζεται ότι στον Riviera Tower, η θεμελίωση του οποίου έχει ξεκινήσει ECI επελέγη η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat. Η ίδια θα αναλάβει και την κατασκευή του. Αναμένεται η ανακοίνωση της υπογραφής σχετικής σύμβασης. Η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ έπεται η κατασκευή της ανάπτυξης (με τον ανάδοχο ή άλλη κοινοπραξία).

Ο «Mixed - Use Tower» ύψους 200 εκατ. ευρώ

Προ ημερών μόλις, όπως αποκάλυψε το insider.gr, τουλάχιστον τρία κοινοπρακτικά σχήματα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες, φέρονται να «κοιτάζουν» προς τον «ρόλο» του Early Contractor Involvement (ECI) αναφορικά με το μεγάλο κτηριακό project που προωθεί η Lamda, σε συνεργασία με τη Brook Lane, δηλαδή την ανάπτυξη του «Mixed - Use Tower» ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της, προς τη Λ. Βουλιαγμένης (κοντά στο Μετρό). Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εμφανίζονται να δείχνουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, ΑΚΤΩΡ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) – MAN, αλλά και οι ΑΒΑΞ – Rizzani. Πρόκειται για επένδυση η οποία θα αφορά τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα συνδυάζει χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και branded κατοικίες (Gross floor area – GFA 49.000 τ.μ., όπως σημειώνονταν και στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda).

Ο πύργος μεικτής χρήσης θα ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετίας ανάπτυξης του έργου, καθώς πρόκειται για έργο της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εισηγμένης, οι σχετικές άδειες προβλέπονται να εκδοθούν εντός του 2023 (προς το β’ εξάμηνο, εφόσον ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα) με την κατασκευαστική περίοδο να εκτείνεται έως και τις αρχές του 2026 (α’ εξάμηνο). Μένει να φανεί, αν το project προχωρήσει με τον αρχικό σχεδιασμό του ή προκύψουν αλλαγές στο μίγμα των χρήσεων (γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχείο), με τη Lamda βέβαια να δείχνει «ευέλικτη» όσον αφορά στη «σύνθεση» τρων αναπτύξεων και σε τυχόν ανακατανομές. Άλλωστε, ήδη έχει δείξει ότι αν χρειαστεί μπορεί να καλύψει κάποια αλλαγή μέσω προώθησης περισσότερων projects π.χ. σε κατοικίες.

Το μεγάλο «Vouliagmenis Mall Complex»

Σχετικά με τους υπόλοιπους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ελληνικό η Lamda έχει επίσης στη διάθεσή της προσφορές για τον Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex (VMC), το μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό σε συνδυασμό με γραφειακούς χώρους, μια επένδυση εκτιμώμενης αξίας 350 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τους γραφειακούς χώρους του VMC θα αγοράσει η τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος 147 εκατ. ευρώ (40 χιλ. τ.μ.) για να στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, ωστόσο, τελευταία οι πληροφορίες επιμένουν πως η Πειραιώς έχει υπαναχωρήσει. Η Lamda εξετάζει εκ νέου το πως θα διαχειριστεί συνολικά τους γραφειακούς χώρους που θα αναπτύξει στο Ελληνικό και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ως πιθανό η προαναφερόμενη τράπεζα να έχει κάποια συμμετοχή.

Στην περίπτωση του VMC η Lamda θα επιλέξει τον ECI μεταξύ τεσσάρων κοινοπραξιών: ΑΒΑΞ - Rizzani de Eccher, Αρχιρόδον – Ibuild (με έδρα το Ντουμπάι), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC και ΑΚΤΩΡ – MAN. Με βάση τα παλιά δεδομένα, το νέο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με πρόσβαση σε μετρό. Θα έχει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 85 – 90 χιλ. τ.μ. σε συνολική έκταση 130.000 τ.μ. Αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 25% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% του GLA. Υπενθυμίζεται ότι για το Vouliagmenis Mall Complex η αδειοδότηση έχει μεταφερθεί κατά ένα εξάμηνο (β’ 2023). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο β’ εξάμηνο 2026 και η έναρξη εργασιών εντός του 2023.

Η πρώτη φάση ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου

Τρεις ισχυρές εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες φέρονται να διεκδικούν την κατασκευή της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ειδικότερα, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, οι ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος εμφανίζονται να έχουν δώσει προσφορές στον διαγωνισμό για ένα εμβληματικό και... περιβαλλοντικό project που θα έχει στο επίκεντρό του την αρχή της βιωσιμότητας, ήτοι για το «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο Ελληνικό (που θα ολοκληρωθεί έως το 2025 με αρχές 2026), τουλάχιστον για την πρώτη φάση του (παραθαλάσσιο μέτωπο, ανοιχτοί χώροι), εκτιμώμενης αξίας 50 – 60 εκατ. ευρώ.

Το Πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο, οι όμοροι Δήμοι και οι πολίτες να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Θυμίζουμε πως τη διαμόρφωση ανέλαβε το διεθνούς φήμης γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη. Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού του εισηγμένου ομίλου για τον Πόλο του Ελληνικού είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ., που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί προσφορές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat. Μετά το 2024 το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του Ελληνικού θα είναι σημείο αναφοράς διεθνώς και θα εξυπηρετεί αθλητές, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες. Γήπεδα ποδοσφαίρου, ανοιχτός στίβος, στίβος ρίψεων, υγρός στίβος, 5 κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις θα λειτουργούν μέσα στο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους αθλητικό κέντρο στο Ελληνικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider