Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια Μαΐου με τις επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια Μαΐου με τις επιδοτήσεις
Οριακή υποχώρηση των περισσότερων τιμολογίων, με το φθηνότερο στα 8,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα το φθηνότερο τιμολόγιο (λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας) και το υψηλότερο στα 19,4 λεπτά. Μικρή υποχώρηση της μέσης «καθαρής» τιμής, έναντι του Απριλίου.

Οριακή υποχώρηση παρουσιάζουν τα οικιακά τιμολόγια των περισσότερων προμηθευτών ρεύματος τον Μάιο, συμπεριλαμβάνοντας στις χρεώσεις τους την επιδότηση για τον μήνα που διανύουμε – η οποία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίστηκε στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με βάση την επεξεργασία από το Insider.gr των βασικών τιμολογίων των παρόχων, χάρις στην κρατική ενίσχυση οι τελικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά ξεκινούν τον Μάιο από τα 8,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας) και φτάνουν μέχρι τα 19,4 λεπτά ανά kWh. Συγκριτικά με τον Απρίλιο (όπου η επιδότηση ήταν η ίδια) το χαμηλότερο τιμολόγιο δεν παρουσιάζει μεταβολή, ενώ τον προηγούμενο μήνα η υψηλότερη «καθαρή» τιμή ήταν στα 18,48 λεπτά ανά kWh.

Στην πράξη, τον Μάιο περιορίστηκαν οι χρεώσεις παρόχων που έως τώρα κινούνταν σε συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα, ενώ παρέμειναν σε περίπου σταθερά επίπεδα οι προμηθευτές που κατά κανόνα είναι οι φθηνότεροι. Ως συνέπεια, στο ενδεικτικό δείγμα των προϊόντων ρεύματος που διατίθενται στην αγορά, η μέση «καθαρή» επιβάρυνση παρουσίασε μικρή μείωση (κατά -1%) και διαμορφώθηκε στα 14,1 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 14,2 λεπτά τον Απρίλιο.

Σε αποκλιμάκωση και η χονδρεμπορική

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των οικιακών τιμολογίων ρεύματος (αλλά και αερίου) για τον μήνα Μάιο έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-katanalotis. Στην πλατφόρμα, αναγράφεται το σύνολο της ανταγωνιστικής χρέωσης κάθε προϊόντος για κατανάλωση 310,83 kWh, όσο είναι η μέση μηνιαία εθνική κατανάλωση για το έτος 2022.

Η μικρή αποκλιμάκωση του λιανικού κόστους για τον τρέχοντα μήνα «ακολουθεί» την αποκλιμάκωση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Απρίλιος έκλεισε με την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας στα 120,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση κατά 2%.

Αν και τα επίπεδα της χονδρεμπορικής συνεχίζουν να παραμένουν υψηλότερα απ΄ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση, ωστόσο είναι σημαντικά αποκλιμακωμένα από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που καταγράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του 2022. Απόδειξη το γεγονός ότι η τιμή του Απριλίου έχει υποχωρήσει κατά -51% σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο οποίος έκλεισε με 246,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επιδότηση και του Ιουνίου, η οποία θα είναι επίσης στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως το υπουργείο εκτιμά ότι και τον επόμενο μήνα θα παραμείνει εν πολλοίς σταθεροποιημένο το χονδρεμπορικό κόστος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider