Σήμερα είναι η μέρα του. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αναμένεται να βγει Πρόεδρος της Βουλής με ψήφους που μπορεί να φτάσουν τους 248 από τους 300 βουλευτές. Εκτός από τους 156 της ΝΔ, χθες ανακοινώθηκε ότι θα τον ψηφίσουν οι 31 του ΠΑΣΟΚ, και οι 26 του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σίγουρα έφερε μεγάλη ικανοποίηση στον από το 1990 βουλευτή - με θυελλώδη διαλείμματα- τη Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη.
Επίσης αναμένεται να τον ψηφίσουν τουλάχιστον 17 ανεξάρτητοι, οι πέντε Σπαρτιάτες και η Ελλ. Λύση. Τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση και Νίκη) αναμένεται να ψηφίσουν «παρών».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, γιατρός από την Άνδρο, διέγραψε μακρά πολιτική καριέρα πάντα εντός της γαλάζιας πολυκατοικίας: ΝΔ και Πολιτική Άνοιξη οι μεγάλοι σταθμοί.
Από την πρώτη ξεκίνησε, με αυτήν έγινε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2006), ως υποψήφιος της έγινε Δήμαρχος Αθηναίων (2006-2010). Πριν απ’ όλ’ αυτά ακολούθησε το 1993 με τον Αντώνη Σαμαρά στην «Πολιτική Ανοιξη» η οποία του χάρισε και μια θητεία στην Ευρωβουλή. Μετά όμως ξαναγύρισε.
Είχε και μια διαγραφούλα το Μάρτιο του 2014 αλλά τον Οκτώβριο πάλι ξαναγύρισε στην γαλάζια οικογένεια. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον κάνει Πρόεδρο της Βουλής τον βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο, καθώς μετά από αυτό είναι έτοιμος να κρεμάσει τα παπούτσια του στην Α’ Αθηνών. Η επιθυμία του να γίνει ΠτΒ επίσης ήταν γνωστή στους πάντες. Αυτό που δεν περίμενε όμως, ήταν ότι θα τον πρότεινε ο Κυριάκος!
Πλειοψηφίες
Η στήριξη του από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ξάφνιασε, αν και δεν θα ‘πρεπε. Οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους αμβλύνονται ως δια μαγείας όταν τα κόμματα μπουν στο μαγικό κτήριο της Βουλής. Υπάρχουν και οι αντιπαραθέσεις από το βήμα της Βουλής φυσικά, όμως εντός του Κοινοβουλίου όλοι είναι συνάδελφοι.
Πολιτικός πολιτισμός, αλληλοεξυπηρετήσεις και μικρο διευκολύνσεις, για να βγουν πέρα τα εξοντωτικά ωράρια. Ετσι λοιπόν μπορεί τα κόμματα να σφάζονται, όμως όταν φτάσει η ώρα ανάδειξης Προέδρου της Βουλής κυριαρχεί ρεαλιστικό πνεύμα. Ποιος θέλει απέναντί του τον Πρόεδρο;
Ακόμα και πρόσωπα με σκληρό πολιτικό προφίλ και όχι τόσο δημοφιλή σε προσωπικό επίπεδο όσο ο Νίκος Βούτσης
Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία: 181 ψήφους είχε λάβει, 113 λευκά και τρία άκυρα τον Οκτώβριο του 2015. Σε μια Βουλή που είχε 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, 75 της ΝΔ, 18 της Χρυσής Αυγής, 17 της Φώφης, 15 ΚΚΕ, 11 Ποτάμι 11, 10 ΑΝΕΛ και 9 του Λεβέντη.
Με λουλούδια
Αυτή που έσκισε όμως, και κανονικά θα έπρεπε να προταθεί και για Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εξελέγη με τόσο μεγάλη συναίνεση, ήταν η αγαπητή Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έλαβε 235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων σε μια Βουλή με : 149 Συριζα, 76 ΝΔ, 17 ΧΑ, 11 Ποτάμι, 15 ΚΚΕ, 13 ΑΝΕΛ13, και 13 του Βενιζέλου.
Μάλιστα μια έκπληξη την περίμενε στο γραφείο της
όταν ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σημερινός επικεφαλής της Ευρωομάδας της Βαγγέλης Μεϊμαράκης
την τίμησε με μια τεράστια ανθοδέσμη! Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 2015.
Με καφέδες
Χωρίς λουλούδια αλλά μ’ ένα καφέ της παρηγοριάς, σκέφτηκε, όχι να τιμήσει, αλλά να ζητήσει συγγνώμη για την τεράστια ταλαιπωρία από τους ασθενείς και συγγενείς τους που βρήκαν κλειστές τις πόρτες του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Λ. Αλεξάνδρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι άτυχοι περίμεναν ν’ ανοίξει κάποιος για να πάρουν τα φάρμακά τους. Όμως όλοι είχαν δηλώσει ασθένεια και το φαρμακείο ήταν κλειστό χωρίς κανείς να λάβει μέριμνα για τον κόσμο που περίμενε.
Τα πιο ουσιαστικά όμως αναμένονται σήμερα, καθώς θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος διανομής των ειδικών και πολύ ακριβών φαρμάκων για καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς, με τρόπο που να μην ζουν τον επαναλαμβανόμενο εφιάλτη της πολύωρης αναμονής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μίνι κελεμπία
Ούτε λουλούδια, ούτε καφέδες στην χθεσινή ραδιοφωνική κοντρίτσα μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη. Ο πρώτος (ΣΚΑΙ) άφησε σοβαρές αιχμές για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της έρευνας στο Αιγαίο από πετρελαϊκούς κολοσσούς λέγοντας ότι «ένα χρόνο περίμενε το αίτημα της Chevron».
Λίγο αργότερα ο υπουργός διασκέδαζε τις εντυπώσεις σημειώνοντας ότι ήταν «μερικοί μήνες» χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ήταν οι μήνες. Ο κ. Σκυλακάκης φάνηκε αισιόδοξος γενικά και σύστησε στους δημοσιογράφους που είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα η Ελλάδα να εξορύξει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, «αν ράψετε κελεμπία, κάντε το σε μίνι».
Επί την ευκαιρία, περισσότερο τον Μανιάτη, τον έχουν στο στόχαστρο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς επί δικής του υπουργίας διαμορφώθηκε το πλαίσιο και τα θαλάσσια οικόπεδα για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Δεν του συγχωρούν ότι είναι ΠΑΣΟΚ.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.