Σχεδόν μισό δισ. έφτασε η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που εξοικονόμησαν οι Έλληνες καταναλωτές κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, περιορίζοντας δραστικά την κατανάλωση ρεύματος.
Αυτό συμπεραίνει μελέτη του κέντρου ενεργειακών μελετών Ember, στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκε η προσαρμογή της ζήτησης ηλεκτρισμού (αλλά και της παραγωγής) τόσο στην αναγκαιότητα ενεργειακής εξοικονόμησης, όσο και στις υψηλές τιμές ρεύματος που επικράτησαν σχεδόν όλο το διάστημα Νοέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιορισμός στη χρήση ρεύματος στην Ε.Ε. εξοικονόμησε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς (η μέση αξία στο διάστημα Νοέμβριος-Μάρτιος των αμέσων 5 προηγούμενων ετών). Βέβαια, στα κράτη με μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η εξοικονόμηση ήταν μεγαλύτερη σε απόλυτα νούμερα.
Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Γαλλία, η οποία κατέγραψε συνολική εξοικονόμηση 3,4 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η Γερμανία με 2,5 δισ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, η «επίδοση» κάθε χώρας αποδίδεται πιο αντικειμενικά με την κατά κεφαλήν εξοικονόμηση.
Στα τρία κράτη που πέτυχαν το «ψαλίδι» 10%
Με αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση, με την εξοικονόμηση να κινείται στα επίπεδα των 45 ευρώ/MWh. Πρώτη αναδείχθηκε η Φινλανδία (75 ευρώ/MWh per capita), κάτι που σύμφωνα με την Ember δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η σκανδιναβική χώρα έχει ιστορικά τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Φινλανδία είχε την 8η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης τον φετινό χειμώνα.
Από την άλλη πλευρά, η αξία της εξοικονόμησης εξαρτάται και από τις τιμές ρεύματος σε κάθε αγορά. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Ρουμανία επέδειξε την υψηλότερη στην Ε.Ε, μείωση ζήτησης σε ρεύμα, κατατάχθηκε μόλις στη 12η θέση σε κατά κεφαλήν εξοικονομούμενη αξία. Η Ρουμανία και το 2022 είχε ήδη τη μικρότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. περιόρισαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, αλλά μόλις τρία μπόρεσαν να πετύχουν τον εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά 10%. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Στο σύνολο της Ε.Ε., η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 6,2% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Ο χειμώνας ξεκίνησε με τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στη ζήτηση, από την εποχή των lockdown λόγω COVID, την άνοιξη του 2020. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 8,5% σε σύγκριση με το 2021. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την κατανάλωση 5% χαμηλότερη από το 2022.