ΟΟΣΑ: Μήνυμα στη Γερμανία για αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Μήνυμα στη Γερμανία για αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων 
Ο ΟΟΣΑ προτείνει την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα εταιρικά αυτοκίνητα ή τις επιδοτήσεις των πολιτών για μεταφορές με ΜΜΜ.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γερμανίας ώστε να αποσύρει τις φοροελαφρύνσεις και άλλες ενισχύσεις για τις αγορές αυτοκινήτων με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται μεταξύ των 10 κρατών του κόσμου με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα και οι μεταφορές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Οι εκπομπές άνθρακα από αυτοκίνητα, φορτηγά, πλοία και αεροσκάφη αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσιο επίπεδο για το 2022, φτάνοντας τους 148 εκατ. τόνους. Η μείωση τους είναι κρίσιμη ώστε η Γερμανία να έχει το 2030 μειωμένες εκπομπές άνθρακα κατά τα 2/3 των επιπέδων του 1990.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η Γερμανία πρέπει να δράσει «αποφασιστικά» για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον δράσεων. Η φορολογία της Γερμανίας είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο των μελών του Οργανισμού, ούσα ένα από τα λίγα μέλη του ΟΟΣΑ που δεν έχει φόρο για την απόκτηση ή την ταξινόμηση οχημάτων.

Σημειώνεται πως οι κρατικές ενισχύσεις που σχετίζονται με την κίνηση των οχημάτων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 35% τη δεκαετία που τελείωσε το 2018, φτάνοντας τα 65 δισ. ευρώ.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα εταιρικά αυτοκίνητα ή τις επιδοτήσεις των πολιτών για μεταφορές με ΜΜΜ, καθώς και την αύξηση του κόστους για τις τιμές στάθμευσης.

Παράλληλα, το κόστος για τα διόδια που πληρώνουν τα φορτηγά θα μπορούσε να ισχύσει για τα αυτοκίνητα και ελαφριά εμπορικά οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ - ΕΤΕπ: Δάνεια 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider