Ρεύμα: Μικρή αποκλιμάκωση και τον Απρίλιο σε χονδρεμπορική και κατανάλωση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μικρή αποκλιμάκωση και τον Απρίλιο σε χονδρεμπορική και κατανάλωση
Στο -2% η υποχώρηση της χονδρεμπορικής αγοράς έναντι του Μαρτίου, «βουτιά» -51% συγκριτικά με τον Απρίλιο 2022. Πτώση 9% του όγκου συναλλαγών σε ετήσια βάση. Πώς διαμορφώθηκαν τα μερίδια των προμηθευτών.

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η «απομάκρυνση» του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, καθώς αν και οριακά, η αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε σε μικρότερα επίπεδα έναντι του μήνα που προηγήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 120,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ελαττωμένη κατά -2% περίπου από τον μήνα που προηγήθηκε, όταν και είχε «κλείσει» στα 122,76 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως είναι φυσικό, η έστω και μικρή αυτή υποχώρηση, διευρύνει την «ψαλίδα» έναντι της περσινής άνοιξης, όταν και ξεκινούσε η ύφεση των εξαιρετικά υψηλών ανατιμήσεων που είχαν προηγηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο του 2022 η εγχώρια αγορά είχε «κλείσει» στα 246,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με συνέπεια η μείωση σε ετήσια βάση να ανέρχεται στο -51%.

Περιορισμός ζήτησης

Την ίδια στιγμή, ο όγκος συναλλαγών στην αγορά «δείχνει» πως τον Απρίλιο εξακολούθησε να μειώνεται η εγχώρια ζήτηση σε ρεύμα. Κάτι που σημαίνει πως το πτωτικό σερί φτάνει πλέον τους 10 μήνες, καθώς τα πρώτα αρνητικά πρόσημα είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο, τον φετινό Απρίλιο οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική άγγιξαν τις 3.728 GWh (Γιγαβατώρες), μειωμένες κατά -6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ο όγκος συναλλαγών είναι μειωμένες και σε σχέση με τον μήνα που προηγήθηκε, κατά 9%.

Όσον αφορά το μίγμα παραγωγής που κάλυψε τη ζήτηση, στην πρώτη θέση βρέθηκαν για ακόμη ένα μήνα οι ΑΠΕ, με συμμετοχή 35%. Ακολούθησαν οι μονάδες αερίου (30%), εισαγωγές (22%) και οι λιγνιτικοί σταθμοί (8%).

Τα μερίδια των παρόχων

Όσον αφορά τα ποσοστά εκπροσώπησης των προμηθευτή, η ΔΕΗ έκλεισε τον Απρίλιο στο 59,49%, από 61,53% τον προηγούμενο μήνα. Στους ιδιώτες προμηθευτές, την πρώτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 7,76% (από 7,53%), ενώ ακολούθησαν οι Protergia (Mytilineos) με 7,64% (από 7,47%), η Elpedison με 6,02% (6,07%), η NRG με 5,09% (5,14%).

Την επόμενη θέση κατέλαβε η Watt & Volt (η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos) με ποσοστό 4,68% από 2,78%. Αιτία της ανόδου η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της εταιρείας στην υψηλή τάση.

Η λίστα συμπληρώνεται από τη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,15% (χωρίς μεταβολή από τον Απρίλιο), τη Volterra σε 3,15% (2,09%), τη ZeniΘ με 1,99% (2,02%), τη Volton με 0,8%, την Eunice Trading με 0,26%, τη Vener με 0,17% και την ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,16%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider