Απόφαση για ολιγόμηνη παράταση στα μέτρα προστασίας των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση έχει πάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, με τη σχετική Υπουργική Απόφαση να δημοσιεύεται άμεσα. Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, θα παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο τόσο η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια λιανικής στο ρεύμα, όσο και η εφαρμογή του πλαφόν στις εγχώριες spot χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι, από τον συγκεκριμένο μήνα αποσύρθηκαν από την εγχώρια λιανική τα κυμαινόμενα τιμολόγια που, εκτός από τη σταθερή χρέωση, περιλάμβαναν και μία προσαύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος, με βάση τις χονδρεμπορικές τιμές του προηγούμενο μήνα.
Η αναστολή των ρητρών θα εξέπνεε κανονικά την 1η Ιουλίου 2023. Επομένως, με την Υπουργική Απόφαση η προθεσμία ισχύος του μέτρου «μεταφέρεται» δύο μήνες αργότερα.
Ανησυχία για το καλοκαίρι
Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή μέγιστων ορίων (πλαφόν) στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «ενεργοποιήθηκε» τον περασμένο Ιούλιο, ενώ προβλεπόταν να αποσυρθεί την 1η Ιουνίου 2023. Επομένως, με την παράταση, θα παραμείνει σε ισχύ ένα επιπλέον τρίμηνο.
Με την επιβολή του πλαφόν, τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που ξεπερνούν αυτά τα μέγιστα όρια «οδεύουν» προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), από το οποίο αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, με την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο εν λόγω μηχανισμός ανάκτησης αποφέρει μικρά ποσά στο ΤΕΜ.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για τη χρονική επέκταση των δύο μέτρων το ΥΠΕΝ είχε αποστείλει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα σχετική επιστολή στην Κομισιόν. Αν και πλέον οι χονδρεμπορικές και λιανικές τιμές ρεύματος έχουν εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, η απόφαση για παράταση ελήφθη καθώς εκπνέουν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή σε μία εποχή όπου είναι πολύ πιθανό οι τιμές ηλεκτρισμού να «πάρουν την ανηφόρα» ξανά, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε επιφυλακή
Την ίδια εποχή, μάλιστα, πιθανότατα η χώρα θα βρίσκεται καθοδόν προς τις δεύτερες εκλογικές κάλπες. Επομένως, αν αποσυρθεί το υφιστάμενο «δίχτυ προστασίας», θα είναι δύσκολο να υπάρξει μια έκτακτη κρατική παρέμβαση, σε περίπτωση που σημειωθεί τότε άλμα στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως το πλαφόν διατηρείται, ώστε να παραμείνουν σε επιφυλακή όλο το καλοκαίρι, για το ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης των χονδρεμπορικών τιμών.
Από την άλλη πλευρά, τυχόν ανατιμήσεις στη χονδρική θα προκαλούσαν αυξήσεις και στα τιμολόγια λιανικής. Επομένως, το ΥΠΕΝ έκρινε ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει το υφιστάμενο μοντέλο λιανικής (με την ανακοίνωση από τους προμηθευτές κάθε 20 του μήνα των χρεώσεων για τον επόμενο μήνα), καθώς με αυτό οι καταναλωτές έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των επιβαρύνσεων όλων των τιμολογίων που προσφέρονται στην αγορά.
Η απόφαση για Σεπτέμβριο
Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο αποφασίστηκε η 2μηνη και 3μηνη, αντίστοιχα, παράταση των μέτρων και όχι η διατήρησή τους έως το τέλος του έτους, όπως ήταν η αρχική πρόθεση. Αν προκρίθηκε ο Σεπτέμβριος, ο λόγος ήταν να μην δεσμευτεί η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις (πιθανότατα διπλές) εκλογές, για το τι θα ισχύσει όλο το 2023. Αντίθετα, έως τον Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός ΠΕΝ θα έχει ένα επαρκές χρονικό «παράθυρο» για να αποφασίσει την τύχη των παρεμβάσεων από το φθινόπωρο και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ορόσημο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μετριάσει και τις αντιδράσεις της αγοράς, η οποία σύσσωμη έχει ζητήσει να μην παραταθεί αυτό το προσωρινό καθεστώς. Παράγοντες του κλάδου έχουν επισημάνει πως η παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά έχει παρενέργειες στη λειτουργία της, ενώ το μοντέλο λιανικής συνεπάγεται αυξημένο ρίσκο πρόβλεψης, υποχρεώνοντας τους παρόχους να προσφέρουν «φουσκωμένες» ονομαστικές χρεώσεις.