Οι περισσότεροι μάθαμε για την ύπαρξή του πριν ένα δύο χρόνια, όταν ανακοινώθηκε ότι η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) θα χρηματοδοτεί την καλλιέργεια 6 νέων φυτών, ένα εκ των οποίων το tridorteum, με το ποσό των 60 ευρώ /στρέμμα! Χαράς ευαγγέλια σε κάμπους και καφενεία, αφού τόσα ήταν τότε τα έξοδα καλλιέργειας του σιταριού, που καλλιεργείται σε ίδιες περιοχές. Ποιος δεν θέλει να καλλιεργήσει έχοντας τα έξοδά του διασφαλισμένα;
Τι είναι όμως αυτό το σιταροκρίθαρο; Είναι ένα πραγματικά νέο φυτό, αφού προήλθε από τη διασταύρωση του γνωστού μας σκληρού σιταριού με το άγριο κριθάρι, παίρνοντας τα επιθυμητά στοιχεία και από τα δύο. 40 χρόνια ερευνών από το Ισπανικό Ινστιτούτο ερευνών έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές που το έφτιαξαν, είχαν τρία πράγματα στο μυαλό τους. Το πρώτο ότι τα παραδοσιακά δημητριακά θα καταπονηθούν πολύ στο μέλλον με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Άρα χρειαζόταν ένα πιο ανθεκτικό δημητριακό από το σιτάρι. Δεύτερο, η διαρκώς ανερχόμενη απαίτηση για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, μας οδηγεί σε συνεχώς μειούμενη χρήση εισροών (σπόροι, φάρμακα και κυρίως λιπάσματα). Άρα χρειαζόμασταν ένα πιο λιτοδίαιτο αλλά παραγωγικό δημητριακό. Τέλος οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αναζητούν νέα πλεονεκτήματα από την διατροφή και η μειωμένη αλλά κυρίως διαφορετικής ποιότητας γλουτένη που περιέχει καθώς και η 10/πλάσια περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ένα συστατικό ωφέλιμο για τα μάτια. Συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες, το σιταροκρίθαρο μοιάζει να είναι μια αποτελεσματική απάντηση στις σύγχρονες καταναλωτικές αναζητήσεις.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σιταροκρίθαρου, είναι κατά πολύ χαμηλότερο του σιταριού και πλησιάζει αυτό του κριθαριού. Απαιτεί περίπου τα 2/3 των εισροών του σιταριού, ενώ η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου νερού διασφαλίζει μια καλή σταδιοδρομία του προϊόντος στο δύσκολο μεσογειακό περιβάλλον.
Για τους επαγγελματίες φαίνεται ότι προσφέρει σημαντικά τεχνικά πλεονεκτήματα, πέραν του γεγονότος ενός νέου προϊόντος στο ράφι στον πολύ παραδοσιακό κλάδο της αρτοποιίας. Όλα αυτά όμως μένουν να αποδειχθούν, από το πως θα υποδεχτεί ο καταναλωτής τα προϊόντα του. Προς το παρόν η κυκλοφορία προϊόντων με βάση το σιταροκρίθαρο είναι πολύ περιορισμένη. Μια έρευνα στο διαδίκτυο μας έδειξε τη συστηματική του προσφορά από ένα μόνο μύλο πανελλαδικά. Η εταιρεία που συμβολαιακά αναπτύσσει την καλλιέργεια στην Ελλάδα, μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αρκετούς μύλους ανά την επικράτεια προκειμένου να διευρύνει τη χρήση του προϊόντος.
Κάθε αρχή και δύσκολη.