Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα για μια ακόμη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα υποδηλώνει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, και που αποτελεί «credit positive» (πιστωτικά θετικό) για τη Moody's.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας πως η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της «υγείας» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
Από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως
Σύμφωνα με τη Moody's, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020. Βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να περιορίζεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022.
Επιπλέον, σύμφωνα τον οίκο, παρότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν προσφέρει οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη από το 2017. Σχεδόν το 80% του χρέους της ελληνικής κεντρικής κυβέρνησης - εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων γραμματίων και των συναλλαγών επαναγοράς (repos) με άλλες ελληνικές οντότητες του δημόσιου τομέα - οφείλεται σε ιδρύματα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη.
Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων - ο προτιμώμενος δείκτης για τη μέτρηση της προσιτότητας του χρέους- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις τίτλων στις αγορές. Σε μια αναλογία περίπου 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας (Baa3 αρνητικό outlook) και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.